Ana SayfaRöportajlarZeki Gündüz: Karşınızda eski Maliye yok---

Zeki Gündüz: Karşınızda eski Maliye yok

1 / 8
Zeki Gündüz: Karşınızda eski Maliye yok
17 Aralık 2014 - 08:56 www.finansgundem.com

SERAP SÜRMELİ – FINANSGUNDEM.COM – ÖZEL HABER

PwC, 157 ülkede, 195 bini aşkın çalışanıyla hizmet veren küresel bir şirket. Uzmanlık alanı ise denetim, vergi ve danışmanlık hizmeti. Pratik tavsiyeler üretiyor, çözüm önerileri sunuyor. Şirketin Türkiye ayağı ise PwC Türkiye. Konuğumuz da PwC Türkiye Vergi ve Mali Hukuk Hizmetleri Lideri Zeki Gündüz. Zeki Gündüz deyim yerindeyse ‘Vergi Doktoru’. Zaten kendisi de bu tanımını seviyor, destekliyor. Misyonlarını, “Tüm semptomları tanıyacak, aşağı yukarı bir bilgisi olacak ve kendi çözebileceklerini kendi çözecek, kendi çözemeyeceği alanlarda da kim çözebilirse onu devreye sokacak, dolayısıyla hastasının sorunlarıyla yakından ilgilenen bir check-up doktoru gibiyiz” sözleriyle anlatıyor.

İki önemli notun altını çizmek gerekirse birincisi tane tane anlatıyor. İkincisi böylesine ağdalı bir konuyu anlaşılacak bir dille önünüze getiriyor. Bu keyif verici. Sonra esprili, neşeli. Buna zaten geçen yıl katıldığı bir zihin konferansında yaptığı konuşmada tanık olmuştum. Bir stand-up’çı tadında mikrofondu eline almış, tüm konukların yüzde 100 dikkatini, ilgisini çekmeyi başarmıştı. Hatalar zincirini sıraladıkça yüzünde ve salondaki gülümseme ne kadar artıyorsa, ‘Artık genlerimizi değiştirmeliyiz’ önerisi o kadar beyinleri harekete geçiriyordu. Yolsuzluk, rüşvet endeksleri yerine önerdiği faydalılık, yararlı ürünler, insan olma sürecine katkı, güzel işler endeksleri büyük alkış almıştı. İşte o an Zeki Gündüz’ün yüzündeki mutluluk görülmeye değerdi, çünkü huzur mesajı yerine ulaşmıştı.

İşte şimdi o huzur isteyen, veren, güven dolu bakışlar karşımda. Ve tabi en önemlisi karşımdaki isim profesyonel bir tecrübe dağı. Hukuk bilgisi, Maliye Müfettişliği tecrübesi, Vergi Müdürlüğü deneyimi, İngiltere’deki uzmanlık çalışmaları konuya hakimiyetin temel taşları. Tüm sektörlerde yerel, uluslararası pek çok projede görev alan, semilerlere katılan, eğitimcilik yapan Zeki Gündüz, bir yandan da meslektaş. Vergi’den değil ama, Dünya Gazetesi yazarlığından.

Kayıt dışıyla mücadelede en büyük silahlardan birinin vergi inceleme süreci olduğunu söyleyen Zeki Gündüz’e göre devlet bu gücünü artırdı. Son dört yılda vergi inceleme eleman sayısının 4 binden 10 bine çıkışını “Bu  oldukça iddialı bir sıçrama” diye ifade eden Gündüz,  vergi inceleme sürecinin de daha ayrıntılı düzenlendiğinin de altını çizdi.

Mali idarenin önemli adımlar attığı anlatırken ‘Yeni bir dönem açıldı’ diyerek mükellefleri uyaran Vergi Doktoru, “Artık bütün büyük mükelleflerin zaman aşımı dönemi de inceleme çemberi içinde” dedi, ekledi: Artık karşımızda eski Maliye yok.

Zeki Gündüz, “Yabancı yatırımcıların Türkiye’deki vergi sistemi hakkındaki düşünceleri” hakkında da çarpıcı olduğu kadar teşvik edici bir yanıt verdi: “Biz devletimizin düşünce ve davranışlarını biliyor olduğumuz için, bize normal gelen birçok şey dışarıdan gelen bir yatırımcı için büyük problem diye algılanabilir. Aslında üstünde durmamız gereken ilke basit; o da tutarlılık ve hukukilik. Tutarlılık, hukukilik ve öngörülebilirlik bütün yerli yabancı yatırımcılar için olması gereken bir durum ve bunun mutlaka sağlanması lazım. Ne yazık ki biz bunu vergi uygulamalarında sağlayamıyoruz. Sürekli değişiklikler yapılıyor. Bu da yatırımcıların şevkini kırıyor…”

Bir soluk aldıktan sonra olaya çok konuşulacak bir tanım getirdi: “Aslında yabancı yatırımcıya sermaye vatandaşı gözüyle bakmak gerekiyor.”

Türkiye’yi, vergiyi, inceliklerini, bir de ‘Vergi Doktoru’ Zeki Gündüz’den dinlemeye ne dersiniz… 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster