Ana SayfaBankacılıkUzmanlar İslami Finansı tartışıyor---

Uzmanlar İslami Finansı tartışıyor

4 / 6
Uzmanlar İslami Finansı tartışıyor
09 Ekim 2014 - 17:50 www.finansgundem.com

"YENİ ÜRÜNLER GELİŞTİRİLEBİLİR"

Yasal düzenlemelerin yapılması ve standartların belirlenmesi ile birlikte Türkiye kendine özgü faizsiz bankacılık uygulamasını oluşturabilecek hale gelebilir. Güney, buna paralel olarak, Türkiye'de İslami finans ile ilgili kendine özgü dil oluşturulması gerektiğini ayrıca uzman kişilerin sayısının artırılması için üniversiteler düzeyinde çalışmalar yapılmasının zorunlu olduğunu belirtiyor. Bu çalışmalar, İslami finans araçlarının ülke genelinde daha çok anlaşılması ve içselleştirilmesi için zemin oluşturulmuş olacak. Devletin katılım bankalarının sektöre girişi ve tanıtım çalışmaları ile birlikte İslami finans araçlarının insanlar tarafından kullanımına yönelik zemin oluşturulabilir. Bu aşamadan sonra artık yeni İslami finans araçları ile birlikte çeşitlilik oluşturulacak. Yurtdışında kullanılan ama Türkiye'de yeterli zemini bulamamış birçok İslami finans aracı bulunuyor. Bunlara örnek olarak, kira sertifikalan, teverruk, müşareke, karz-ı hasen, tekafül ve selem verilebilir. Bunların dışında isticrar, menafaa, müsaveme ve musakaat gibi birçok ürün Türkiye'ye kazandırılabilir.

"VARLIĞA DAYALI, DAHA GÜVENLİ"

Uluslararası finansal danışmanlık şirketi Ünlü&Co Borç Finansmanı ve Danışmanlık Bölümü Yönetici Direktörü Ayşe Akkın ise, İslami finansman modelinin mutlaka bir varlığa dayalı olması nedeniyle daha güvenli olduğuna dikkat çekiyor. Akkın, 2005 yılında katılım bankalarıyla ilgili çıkan tebliğin sektörün gelişmesini hızlandırdığını söylüyor. Katılım bankacılığı için öngörülen aktif büyüklüğün toplam bankacılık sektörünün yüzde 20'si olduğuna dikkat çeken Akkın, TL cinsi kira sertifika ihraçlarını mümkün kılan tebliğin 2013 yılı temmuz ayında çıkarıldığını hatırlatıyor. Akkın'a göre, bu sayede uluslararası derecelendirme kuruluşları tarafından kabul görmüş, beş çeşit kira sertifikasının Türkiye'de ihraç edilmesi mümkün hale geldi. Halen gelişmeye açık noktaları olsa da bu tebliğ çok önemli. Çünkü yerel borç sermaye piyasalarının gelişmesi, alternatif fon kaynaklarına ulaşmayı sağlayacak enstrümanların da ortaya çıkması ile hızlanacak ve derinleşecek. Akkın'a göre, TL kira sertifikaları da bunlardan biri.

Akkın, Türkiye'de henüz yeterince talep olmaması ve hukuki altyapının elverişli olmaması sebebiyle dünyada yaygın olarak kullanılan araçların yalnızca bir kısmının kullanılabildiğini hatırlattıktan sonra, TL kira sertifikalarının, özellikle gelirleri TL cinsi olan şirketler için finansman portföylerinde olması gereken önemli fonlama kaynaklarından birisi olduğuna dikkat çekiyor. Akkın, Ünlü & Co olarak kira sertifikaları ihraçlarında çalışmalarını yoğun şekilde sürdürdüklerini kaydediyor.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster