Ana SayfaBankacılıkUzmanlar İslami Finansı tartışıyor---

Uzmanlar İslami Finansı tartışıyor

3 / 6
Uzmanlar İslami Finansı tartışıyor
09 Ekim 2014 - 17:50 www.finansgundem.com

"MALEZYA TECRÜBESİNİ AKTARACAK"

Türkiye'de faizsiz finans sektörünün 1985 yılında başlamış olmasına rağmen 28 yıldır inişli çıkışlı bir süreç yaşandığını belirten Ufuk Uyan'a göre, özellikle Malezya'da geliştirilen yeni ürünler ülkemizde katılım bankacılığının büyütülmesine önemli katkılar sağlayacak. Bu çerçevede, Malezya İslam Bankaları Birliği ile TKBB arasında 2012 yılında işbirliği anlaşması imzalandı. Uyan, anlaşmayla dünyada kullanılan 52 ürün içinde Türkiye'de kullanılmayan ürünlerin katılım bankacılığına kazandırılmasının hedeflendiğini ifade ediyor. Uyan'a göre, müşteri ihtiyaçlarına faizsiz alternatifler sunulması sektörü büyütecek.

"KAMU DA KURMALI"

Ufuk Uyan, kamunun yeni katılım bankaları kurması ve bu sektörde sermaye tabanının genişlemesi ile kısa vadede katılım bankalarının sektörün toplam aktifleri içindeki payının yüzde 10'lara ulaşacağını belirtiyor. Uyan'a göre, daha uzun vadede yüzde 15'lere çıkması ve 2023 yılında 100 milyar doların üzerinde bir aktif büyüklüğe ulaşması mümkün. Katılım bankacılığının daha hızlı gelişmesini desteklemek için kamunun katılım bankası kurmasının yanı sıra başka katkılar sağlamasına da ihtiyaç duyuluyor. Örneğin, mevduat bankalarının aktifleri içerisinde risk ağırlığı sıfır olan Hazine kâğıtlarının oranı yüzde 20'ler seviyesinde iken, tamamen reel sektörü fonlayan katılım bankalarının son düzenlemelerle bilançolara dâhil ettikleri kira sertifikalarının oranı sadece yüzde 4.5. Hazinenin ihraçlarıyla birlikte bu oran artacak.

"TÜRKİYE'YE ÖZEL OLMALI"

Türkiye Finans Hazineden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ali Güney, Türkiye'nin bir yandan Malezya-Bahreyn modellerinden birine adapte olmaya çalıştığına dikkat çekiyor. Diğer yandan ise ürün yelpazesi olarak murabaha ve sukuk arasına sıkışmış bir sistemin ülkemiz için yeterli olmadığını savunuyor.

Türkiye'deki katılım bankalarının büyüme konusunda çok büyük potansiyele sahip olduğunu ifade eden Ali Güney'e göre, Türkiye'de İslami finans araçlarının kullanımını arttırmak için tek bir yöne odaklanılması doğru değil. Yani sadece yeni İslami finans araçlarının ortaya çıkarılması ile bu sorun ortadan kalkmaz. Konuyu tüm yönleriyle ele almak gerekir. Dünya genelinde İslami finansın yaygın ola-rak kullanıldığı ülkelere bakıldığında faizsiz bankacılıktaki yapılanma öncelikle devlet eliyle ilgili kurum-ların oluşturulması ve faizsiz bankacılık sektörünün desteklenmesi ile bu alanda büyümenin ve gelişmenin sağlandığı ortaya çıkıyor. Türkiye'de de öncelikli olarak tüm paydaşlarla birlikte (Diyanet İşleri Başkan- lığı, BDDK, TCMB, Hazine, SPK, Borsa İstanbul, Maliye Bakanlığı) ortak çalışma yürütülerek, gerekli düzenleme ve mevzuat alt yapısının oluşturulması gerekiyor. Ali Güney, Türkiye'ye özgü İslami bankacılık standartlarının oluşturulması gerektiğini belirtiyor.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster