Ana SayfaAraştırmaUzmanlar enflasyon rakamlarını yorumladı---

Uzmanlar enflasyon rakamlarını yorumladı

1 / 2
Uzmanlar enflasyon rakamlarını yorumladı
04 Mayıs 2015 - 10:49 www.finansgundem.com

Garanti Yatırım/Öztok: Hizmet kalemlerindeki artışın devam etmesi enflasyonun ilerleyen vadede düşüşünü zorlaştırıyor

Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok, esas sorunun hizmet kalemlerindeki yüksek artışlar olduğuna işaret ederek, "Hizmet kalemlerindeki artışın devam ediyor olması enflasyonun ilerleyen vadede düşüşünü zorlaştıran bir gelişme" dedi.
Gizem Öztok Foreks'e yaptığı açıklamada, %1.6’lık aylık enflasyonun 0.9 puanının giyim-ayakkabı (mevsimsellik), 0.4 puanının ise gıda kaynaklı olduğuna değinerek, "Nisan ayı enflasyonu %1.6 ile beklentilerden yüksek gerçekleşti. Piyasa beklentisi %1.3 idi. Bizim beklentimiz ise %1.6 idi" diye konuştu.

Yıllık enflasyonun da %7.9’a yükseldiğine değinen Öztok, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Mayıs ve Haziran’da %8.5’a yaklaşan bir enflasyon görme ihtimalimiz artmış durumda. Çekirdekte ise sınırlı gevşeme var. Yıllık rakam önceki %7.1 seviyesinden %7’ye düşüyor.

Gıda fiyatlarında aylık %1.6 gibi ılımlı bir artış olmasına rağmen, giyim ayakkabıda mevsimsellik kaynaklı %12 artış var. Fakat esas sorun hizmet kalemlerindeki  yüksek artışlar. Hizmet kalemlerindeki artışın devam ediyor olması enflasyonun ilerleyen vadede düşüşünü zorlaştıran bir gelişme.

Kurdaki geçişkenliğin devam ettiğini görüyoruz. Hatırlayacak olursak  geçen yıl TL’de yaşanan değer kaybının enflasyona geçişinin bu yıl bu aylarda  bitiyor olması ve enflasyonun düşüyor olması idi beklentimizi. Fakat TL’de yine bu yıl başından beri yaşadığımız değer kaybı ile beraber yeniden görünüm bozuldu. Yine de 3Ç’de gıda kaynaklı gevşeme olacağını hesaplıyoruz.

Yıllık gıda fiyat artışı %14.5 -çok yüksek- şuan ki %7.9’luk enflasyonun 3.5 puanı yalnızca gıda kaynaklı.

Bu yılın tamamında gıda fiyatları TCMB2nin beklediği şekilde %14’lerden %9’lara gerilemez ise enflasyon düşmez. Şuanda manşet enflasyonda gıda kaynaklı fazladan 1-1.5 puanlık yükseklik var."

Gizem Öztok, TCMB’den bu ay hiçbir adım beklemediklerinin altını çizerek, yıl sonuna kadar politika faizinde 50 baz puan daha bir indirim beklentileri olduğunu hatırlattı ve bu beklentilerinin tamamen gıda fiyatlarındaki seyre bağlı kalmış durumda olduğunu söyledi. Öztok, gıda fiyatlarının düşmemesi halinde, enflasyonun bu yıl düşmesini olası görmediklerine değinerek, yıl sonu beklentilerini %7 olarak koruduklarını söyledi.

Öztok şunları söyledi:

"Son olarak  Türkiye’de enflasyonun yüksek kalmasının en büyük sebebi yapısal sorunlar. Dış denge ile alakalı TL’de sürekli yaşanan değer kaybı. Maliye politikası ile alakalı dönem dönem yapılan vergi artışları. Gıda ve enerji fiyatlamalarındaki yapışkanlıklar. Özellikle 1 ve 3. maddelerde bir adım atılmadığı takdirde Türkiye’de enflasyonun kalıcı olarak %7’nin altına gelmesini olası bulmuyoruz."

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster