Ana SayfaPara PiyasaTürkiye için kritik not süreci ne zaman?---

Türkiye için kritik not süreci ne zaman?

4 / 6
Türkiye için kritik not süreci ne zaman?
03 Ekim 2013 - 08:47 www.finansgundem.com

Süreç ve metot aynı
Yurtiçi ölçekli rating skalasının başında ilgili ülkenin kodunun yer aldığını ve S&P’nin yurtiçi ölçekli Türkiye kredi derecelendirmelerinin trAAA’dan başlayarak aşağı doğru sıralandığını belirten Holmes, şu bilgileri verdi: “Küresel ratingin ana fonksiyonu, Türkiye’deki bir şirketin, birebir ABD, Almanya yada Afrika’da bir şirketle kıyaslanabiliyor olmasıdır. Ancak yurtiçi ölçekli derecelendirmeler sadece o ülkenin içindeki şirketlerin kredibilitelerini karşılaştırıyor, küresel ölçekli derecelendirmeler gibi Türkiye’deki bir şirketi yurtdışındaki bir şirketle birebir karşılaştıramıyorsunuz. Yani trAA ile brAA aynı kredibiliteyi ifade etmeyebilir.
Örneğin; trAA ratingi almış bir Türk şirketini, brAA ratingi almış Brezilya merkezli bir şirket ile kıyaslayamıyorsunuz. Yurtiçi ölçekli ve küresel ölçekli derecelendirmelerde, süreç ve metot olarak ise önemli bir fark bulunmuyor. Sadece yurtiçi ölçekli derecelendirme yapıldığında doğal olarak ‘ülke riski’ göz ardı ediliyor. Yurtiçi ölçekli reyting skalamızda Türkiye Cumhuriyeti trAAA olarak derecelendiriliyor. Şirketler de küresel reyting skalasından daha yüksek reyting kategorilerindeler çünkü ülke içinde karşılaştırıldıkları için ülke riskini analize katmıyoruz.”

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster