Ana SayfaPara PiyasaTürkiye için kritik not süreci ne zaman?---

Türkiye için kritik not süreci ne zaman?

1 / 6
Türkiye için kritik not süreci ne zaman?
03 Ekim 2013 - 08:47 www.finansgundem.com

Küresel piyasanın baş aktörü ABD Merkez Bankası’nın (Fed) mayıs ayındaki açıklamalarıyla gelişmekte olan ekonomilerden gelişmiş ekonomilere sermaye akışı hızlandı. Türkiye’nin, global ekonomide ‘normalleşme’ olarak değerlendirilen bu süreçten hangi boyutta etkileneceği ise merak konusu… Standard & Poor’s (S&P) Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölge Müdürü Zeynep Holmes, küresel ekonomide yaşanan konjonktürü ve Türkiye’ye olası etkilerini Dünya’ya anlattı.

Fed’in ABD ekonomisini kurtarmak için, 2008’den bu yana 4 trilyon dolara yakın para enjekte ettiğini ve 2008 kriziyle birlikte geçen süreçte Türkiye, Brezilya, Rusya ve Çin gibi gelişmekte olan ülkelere önemli sermaye girişleri olduğunu belirten Holmes, ancak ABD’deki toparlanma emarelerinin belirmesiyle ‘genişlemeci’ politikanın yavaş yavaş yerini ‘sıkılaştırıcı’ politikaya bırakacağını söyledi.

Bunun ilk izlerinin son birkaç ayda görüldüğünü anımsatan Holmes, şöyle konuştu: “Fed, ABD ekonomisini çok önemsiyor ve kendi ekonomik indikatörlerine bakıyor. Toparlanma sinyalleri geldiğini belirterek, mayısta ilk kez 85 milyar dolarlık tahvil alımını önümüzdeki aylarda yavaşlatacağını açıkladı. Bu açıklama gelişmekte olan ülkelerde etkisini gösterdi. Panik, Türkiye’yi de etkiledi ve sermaye çıkışı oldu. Aslında bu yaşanan tabloyu ben şuna benzetiyorum: Sinemada seyredeceğimiz bir film başlamadan, bir sonraki filmlerin fragmanlarını izleriz. Biz de ileride ne olacağını birkaç dakika gördük, sonra kendi filmimize döndük.”

G-7 ülkeleri hızlandıkça, 2008’den beri sermaye çeken gelişmekte olan ülkelerde bu kez zayıflama yaşanacağına işaret eden Zeynep Holmes, piyasalardaki likiditenin azalacağını ve finansmana erişimin zorlaşacağını vurguladı. Bu süreçte daha çok belirsizlik ve dalgalanma yaşanacağını dile getiren Holmes, “Ancak Türkiye ve diğer gelişen ülkelerin bu süreçte ümitsizliğe kapılmasına gerek yok. Türkiye daha sürdürülebilir, daha normal büyüme yolunda devam edecektir. Bu tablo bize sadece dünyanın biraz daha dengelenmekte olduğunu gösteriyor. Zaten, genişlemeci politikanın yani ‘düşük faiz, bol likidite’nin ebediyen böyle gitmeyeceği bilinen bir gerçekti” diye konuştu.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster