Ana SayfaMakro EkonomiTürk şirketleri için RAK’ta önemli bir imza---

Türk şirketleri için RAK’ta önemli bir imza

7 / 7
Türk şirketleri için RAK’ta önemli bir imza
01 Kasım 2013 - 08:38 www.finansgundem.com

BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ HAKKINDA

1971 yılında İngilizlerin Basra Körfezi'nden çekilmesi üzerine, Emirlikler "Birleşik Arap Emirlikleri" adı altında bir federasyon oluşturarak 2 Aralık 1971 yılında İngiltere'den bağımsızlığını ilan etti. Bu sene ise 40. kuruluş yılı coşkulu törenlerle kutlandı.

Ülke 7 emirliğin yöneticilerinden oluşan bir Yüksek Konsey ile yönetiliyor. Başkenti Abu Dabi. Devlet Başkanı ve Başbakan her 5 yılda bir seçiliyor. BAE, 1980 yılından beri Körfez İş Konseyi, 1995’ten beri de Dünya Ticaret Örgütü üyesi. Geçmiş 5 yıl içinde yüzde 6.3’lük bir artışla nüfusu en hızlı artan ülkeleri arasında yer almakta. Buna rağmen yaklaşık 49 bin dolar kişi başı GSYİH ile dünyanın en zengin ülkeleri arasında. BAE, dünyanın 6. en büyük petrol rezervlerine (97.8 milyar varil) ve 5. en büyük doğal gaz rezervlerine (6 trilyon m3) sahip. Abu Dabi Emirliği, petrol rezervlerinin yüzde 90’ına ve doğal gaz rezervlerinin de yüzde 92’sine sahip. İlk zamanlar her ne kadar petrole bağımlı bir ekonomisi olsa da, zamanla vizyon sahibi yöneticilerin liderliğinde yapılan bir dizi yatırım ve uygulamalar sonucunda BAE, GSYİH’sinin yüzde 60’dan fazlasını petrol dışı ürünlerden elde ediyor. BAE’nin toplam ticaretinin yaklaşık yüzde 30’u serbest bölgelerde gerçekleştiriliyor. Hindistan, Çin, ABD, Almanya, Japonya, Birleşik Krallık, İtalya, Güney Kore, Sudi Arabistan ve İsviçre, BAE’nin en önemli ticari partnerleri arasında yer alıyor.

BAE, petrol, petrol ürünleri ve doğal gazın yanı sıra alüminyum, inci, hurma ve kurutulmuş balık ihraç ediyor. İthal ettiği malların başında ise makineler, ulaşım araçları, elektrikli ve elektronik araçlar, dayanıklı tüketim malları, kimyasal maddeler, ilaç, gıda maddeleri, canlı hayvan geliyor. ABD, Fransa, Hollanda ve Japonya dış ticaret yapan BAE, dış ticarette açık vermemekte.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster