Ana SayfaRöportajlarAdnan Bali: Ülkemize inanıyoruz, çalışmaya devam---

Adnan Bali: Ülkemize inanıyoruz, çalışmaya devam

12 / 13
Adnan Bali: Ülkemize inanıyoruz, çalışmaya devam
07 Mart 2017 - 14:41 www.finansgundem.com

"İŞİMİZE BAKACAĞIZ, REYTİNGİ GERİ ALACAĞIZ"

19 YILDA GERİ ALDIK
Reyting, bir ulusun borçlanma maliyetini ve refahını belirleyebilecek kritik bir mevzu. "Çeyiz gibi sandıklarda saklanmalı" demiştim, kaybedilecek olmasından ürktüm. Ancak maalesef öyle de oldu. Türkiye 1994 yılında iki derecelendirme kuruluşundan aldığı yatırım yapılabilir ülke notunu kaybetmişti. Bu notu geri almamız 19 yılımızı aldı. Ülke olarak çok büyük kazanımlar elde edilmesine rağmen, 2013'ün ilk yarısında not artırımını aldık. 3 yılda da maalesef geri verdik. Bu duruma bir Türk vatandaşı olarak üzülüyorum ama işlerimizin, moralimizin bozulmasına izin vermemeliyiz. Türkiye en yüksek doğrudan yabancı sermaye yatırımlarını "yatırım yapılabilir ülke" notuna sahip değilken aldı. Ülke performansı da önemli. 

HAK ETMEDİK
Ayrıca bu kararı hak ettiğimizi de düşünmüyorum. Sübjektif bir karar olarak görüyorum. Biz Fitch'in aynı notu verdiği ülkeleri inceledik. Bu ülkelerde 2012-2015 yılları arasında büyüme ortalama yüzde 3,3, Türkiye'de ise yüzde 6,1. Bu ülkelerde bütçe açığının/ GSYH'ye oranı yüzde 2,7, Türkiye'de ise 1,3. Brüt kamu borç stoğunun/GSYH'ye oranı da yüzde 43,7 iken bizde yüzde 30. Yani Türkiye temel göstergelerde bu notu hak edecek noktada değil. O nedenle işimize gücümüze bakacağız, çalışacağız. Reytingimizi geri alacağız. 

KAYNAKTA SORUN YOK
Bu dönemde bankalarda kaynak bulma konusunda bir sorun yaşanmıyor. Gerek darbe girişiminden sonra gerekse reyting düştükten sonra Türk Hazinesi başarılı bir Euro tahvil İhracı gerçekleştirdi. Ayrıca 4 finansal kuruluş da toplamda 2,1 milyar dolar borçlanma yaptı. Kaynak maliyetlerinde 35-40 baz puanlık artışlar var ama bu artışlar öyle çok kritik değil. Biz bankacılar olarak bu dönemleri çok test ettik. Kaynaklar bıçak gibi kesilmez. Sadece daha uygun bir iklimde kaynak bulma imkanını bir miktar ötelemiş oluyoruz. 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster