Ana SayfaRöportajlarOctet’in büyük hedefi ihracatçı KOBİ’lere kredi---

Octet’in büyük hedefi ihracatçı KOBİ’lere kredi

2 / 7
Octet’in büyük hedefi ihracatçı KOBİ’lere kredi
05 Kasım 2018 - 09:33 www.finansgundem.com

“BANKA VE KOBİ DOSTU BİR PLATFORMUZ”

-Octet platformunun kuruluş amacı ve hedef kitlesi kimler?

Dr. Selim Seval: Bir önceki şirketim Finar’da bankalara kredi değerlendirme süreçlerinde danışmanlık yapıp, kredi skor kartları geliştiriyorduk. İlk KOBİ skor kartını Türkiye’nin en büyük bankalarından biri için 2003 yılında yaptık.

Türkiye’deki bankalar KOBİ bankacılığı altında aslında daha çok ticari bankacılık ürün ve hizmetlerini sunuyorlar. Sıfırdan KOBİ’lerin ihtiyacını tam olarak karşılayacak yeni ürün ve hizmetler geliştirmek yerine, mevcut ticari bankacılık ürünlerini modifiye ederek KOBİ’lere sunduklarını gördük. Dünyaya baktığımız zaman dijitalleşmenin sonucu artık KOBİ’lerin finansmana erişimi biraz daha kolaylaşıyor ve “itibar teminatı” gibi yepyeni kavramlar ortaya çıkıyor. Özelikle KOBİ bankacılığı segmentinde Türkiye’nin ve dünyadaki bankacılık sektörünün bu dijitilasyona çok kolay adapte olamadığını gördük. Çünkü geleneksel bankacılıkta segment küçüldükçe işletmelere olan güven azalıyor ve geleneksel bankalar teminat bazında kredi verir hale geliyor. Düşünün bir mikro işletmede 2-3 kişi çalışıyor. KOBİ dediğinizde 10-20-50-100 kişilik işletmelerden söz ediyoruz ki bunların kuruluş tarihleri 10 seneyi geçmez. Dolayısıyla bu işletmelerin verebilecekleri maddi bir teminat yok. Maddi teminat dediğiniz zaman arsası veya evinin olması lazım. Teminat olmadığı zaman da KOBİ’ler geleneksel bankacılık kanallarından yeterli miktarda kredi kullanamıyorlar. Oysa bankalar KOBİ’lerin itibarlarını, bir başka ifade ile ticari davranışlarını ölçebilseler bu itibar bankalar nezdinde onların teminatı olacaktır. İtibar teminatı dediğimiz bu kavram ancak dijital platformlar üzerinde ticaretlerini ve ödemelerini gerçekleştiren işletmeler için ölçülebilir hale geliyor.

Bütün bu zorlukları ve engelleri gördükten sonra Türkiye’de KOBİ’lere sağlanacak desteği dijital bir platforma taşıyabilir miyiz diye düşündük. Yurt dışında buna benzer platformlar var. Aradığımız platformu (Octet) Avusturalya’da bulduk. Octet, özellikle Çin ağırlıklı olmak üzere Asya-Pasifik bölgesinde çalışıyor. Octet, sekiz sayısından geliyor ve Çinlilerin uğurlu sayısı. Biz Octet’i Türkiye’ye getirmek için bayağı araştırma yaptık. BDDK ödeme kuruluşu lisansımızı 2017 yılının Ocak ayının sonunda aldık. Bankalarla entegrasyonumuzu 2017 Ağustos ayında tamamladık ve ilk işlemimizi de 2017 Eylül’de yaptık. Sonuç olarak bir yılımızı tamamladık.

Octet kısaca, nakit döngüsünün borçlular için uzun, alacaklılar için kısa olmasını sağlayan bir tedarik zinciri yönetimi ve ödeme hizmeti portalıdır. Banka ve KOBİ dostu bir platformuz. Biz hiçbir zaman bankalara rakip değiliz, zaten olmamız da söz konusu değil. Hiçbir şekilde kimseye finansman sağlamıyoruz. Biz kimseye kredi vermiyoruz. Yalnızca KOBİ’lerin banka kaynaklı krediye veya finansmana erişimini kolaylaştırıyoruz.

Türkiye’de bireysel kredi kartı piyasası çok gelişmiş durumda. Hatta doyuma ulaştığını bile düşünüyorum. Fakat henüz girilmemiş, yeterince nüfuz olunmamış bir piyasa var ki o da KOBİ’lere verilen kredi kartları. Bir işletmeye bir ticari kart verildiği zaman, patrona mı vereceksiniz, yoksa satın alma yetkilisine mi vereceksiniz? Artık plastik kartın bir anlamı yok. Bu plastik kartın üzerindeki 16 haneli rakam bizim gibi platformlara gömülüyor ve satın alma yetkilisi siparişi verebiliyor. Patron sisteme giriyor ve o işlemi onaylıyor. Siparişi satıcı taraf onaylıyor, malı sevk ediyor ve sonra alıcı taraf portala tanımladığı kredi kartının üzerine tıklıyor ve ilgili bedel bizim üzerimizden satıcının banka hesabına ulaştırılıyor. Sipariş ve ödeme işlemi bu kadar basit.

Alıcı ve satıcı taraf ne bir aidat ne de bir giriş ücreti ödüyor, platforma giriş ve kullanım tamamen ücretsiz. Sadece banka taksitlendirme gideri olabiliyor, bunu da alıcı veya satıcı üstlenebiliyor veya aralarında paylaşabiliyorlar.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster