Ana SayfaLeasing-FaktoringFaktoring sektörü 2017'de ne bekliyor?---

Faktoring sektörü 2017'de ne bekliyor?

9 / 10
Faktoring sektörü 2017'de ne bekliyor?
13 Aralık 2016 - 08:45 www.finansgundem.com

"YENİ KANUNU MEMNUNİYETLE KARŞILADIK"

Mehmet Cantekin/Finansal Kurumlar Birliği Başkanı 

DÜZENLEMELERİ GÜNDEMDE TUTUYORUZ: Finansal Kurumlar Birliği (FKB) olarak üç yılı aşkın bir süredir, temsil ettiğimiz Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman sektörlerinin gelişmelerini, büyüme ve kârlılıkta süreklilik sağlamalarını temin etmek üzere ilgili otoritelerle görüşmeler yapıyoruz. Yaptığımız çalışmalarla ihtiyaç duyulan düzenlemeleri gündemde tutuyoruz. 

REKABET ORTAMI İYİLEŞİYOR: 9 Ağustos'ta devreye giren yatırım ortamının iyileştirilmesi ile ilgili yeni kanunda, özellikle damga vergisi ve harçlar gibi aracılık maliyetinin azaltılmasına ve finansal kurumlar arasındaki farklı uygulamaların ortadan kaldırılarak rekabet eşitsizliğinin ortada kaldırılmasına yönelik düzenlemeler var. Bunlar memnuniyet verici. Ancak faktoring işlemlerinde harç ve damga vergisi istisnası ile ilgili taleplerimiz bu kanunun kapsamına alınmadı. Modern bir finansman yöntemi ve tek konusu ticaretin finanse edilmesi olan bir finansal enstrümanın daha fazla desteklenmesini değil sadece eşit koşullarda rekabet imkanı sağlanmasını istiyoruz. 

GAYRETLERİMİZ SÜRECEK: Önümüzdeki dönemde, finans hizmetleri sunan kurumların vergi kanunları karşısındaki durumları gözden geçirilerek özel karşılıkların gider yazılamaması gibi farklı uygulamaların ortadan kaldırılmasına yönelik gayretlerimizi sürdüreceğiz. Aynı zamanda adres paylaşım sistemine erişebilmek gibi vergisel olmayan konularda da ihtiyaç duyduğumuz düzenlemeler var. Yeni kanundaki 'faizsiz finansman ürünlerinin yaygınlaştırılması' ve 'şirket kuruluş ve şube açılış işlemlerindeki maliyetlerin azaltılması gibi düzenlemeler de önemli. Katılım bankaları dışında faizsiz finansman sağlayan banka dışı finansal kuruluşların da sisteme girmeleri, finansal ekosisteme önemli bir dinamizm getirecektir. 

"ANA ODAĞIMIZ KOBİ SEGMENTİ OLACAK" 

Fatma Özge Yılmaz/Fiba Faktoring Genel Müdürü 

İŞ HACMİMİZ 2,5 MİLYAR TL: Kasım sonu itibariyle işlem hacmimiz 2,5 milyar TL'ye, faktoring alacaklarımız ise yaklaşık 1 milyar TL'ye ulaştı. Bu dönem 500'ün üzerinde yeni müşteri kazandık. Farklı sektörlerde tabana yaydığımız risk politikamız doğrultusunda özellikle KOBİ segmentinde büyüyoruz. 2017'de ana odağımız yine KOBİ segmenti olacak. Finansman kaynaklarına erişimi nispeten daha kısıtlı olan KOBİ'lerl, hem yurtiçi hem de ihracat faktoringi alanında destekliyoruz. 

TEDARİKÇİ FİNANSMANI ÖNEMLİ: Tedarikçi finansmanı KOBİ segmentinde büyümek için kilit bir ürün ve dolayısıyla bizim için de önemli. Bir alıcı firma üzerinden pek çok tedarikçi firmaya ulaşabiliyoruz. Tedarikçi firmalar vadeyi beklemeden alacaklarını tahsil edebiliyor. Alıcılar ise daha esnek vadelerle mal alabiliyor. Aynı zamanda bu ürünle tedarikçilerin alıcının kredibilitesinden faydalanabildikleri modeller kurgulamak da mümkün. 2017yılında ayrıca ihracat faktoringinin toplam ciromuz içindeki payını arttırmayı hedefliyoruz. Eximbank kaynaklı reeskont kredilerinin de işlem hacmimize olumlu katkı sağlayacağını düşünüyoruz. 

İHRACATÇI ŞİRKETLERİ DESTEKLİYORUZ: FCI (Factors Chain International) bünyesinde ihracat faktoringi yapan 18 firmadan biriyiz. 2005 yılından bu yana FCI asil üyesiyiz. İhracat alacakları için garanti, finansman ve tahsilat hizmeti talep eden firmalara destek oluyoruz. İhracat faktoringini yaygınlaştırmaya ve özellikle KOBİ'lerin bu tarz uzmanlık gerektiren hizmetlerden daha fazla yararlanmasını sağlamaya çalışıyoruz. Ayrıca bu yıl itibariyle faktoring şirketlerinin Eximbank kredilerinden faydalanma olanağına kavuşmasıyla birlikte, müşterilerimize çok daha uygun maliyetlerle f onlama imkanı sunabiliyoruz.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster