Ana SayfaRöportajlarMehmet Çalışkan’dan Türk bankacılığı---

Mehmet Çalışkan’dan Türk bankacılığı

1 / 6
Mehmet Çalışkan’dan Türk bankacılığı
11 Temmuz 2016 - 08:33 www.finansgundem.com

SERAP SÜRMELİ – FINANSGUNDEM.COM / ÖZEL HABER

30 yıla yakın ‘yeminli banka murakıbı’ olan Mehmet Çalışkan kendisine ‘denetçi’ denmesinden pek hoşlanmıyor. “Murakıplık 1933 yılında kurulmuş ve yeminli bir müessesedir” diyen Çalışkan mesleğine aşık. İki konuda ‘gurur’la konuşuyor. Biri murakıplık. Diğeri ise Ankara Siyasal’ın ‘efsane’ 87 mezunları. O ekipten kimler yok ki? BDDK eski Başkanı rahmetli Mukim Öztekin, SPK Başkanı Vahdettin Ertaş hem okul hem yurt arkadaşı. Bugünün valileriyle, ünlü bürokratlarıyla o yıllarda okul sıralarında birlikte dirsek çürütmüşler. Hey gidi günler hey!

Samimi, hareketli ve soyadı gibi Çalışkan bir ruha sahip olan Mehmet Bey’in bir özelliği de 9 yıldır Bankalar Yeminli Murakıpları Derneği Başkanlığı’nı yürütmesi. Dernek üyelerini saymaya bir başlıyor, aman aman kimler yok ki! Merkez Bankası başkanlarından Gazi Erçel, eski Ziraat Bankası genel müdürlerinden Osman Tunaboylu, Can Akın çağlar, Eski BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, TEB’in eski genel müdürü Varol Civil, Albarakatürk Genel Müdürü Fahrettin Yahşi… Geride daha 290’dan fazla üye var.

28 yıl önce Hazine Müsteşarlığı’nda göreve başlayan, 2 yıl sonra ise mecburen (!) BDDK’ya transfer olan Mehmet Çalışkan, üstlendiği önemli görev nedeniyle Türk bankacılığını yakından tanıyan, izleyen bir isim. 2 trilyonluk sektöre tepeden değil içinden bakıyor. Analizlerine gelince; “Bir kere Avrupa’dan çok iyiyiz” diyor. Sektördeki yabancı bankalar artan payını ve ağırlığını kıskanmıyor ama uyarıyor. “Türk piyasa dinamiklerini iyi kavrayamayan gitmek zorunda kalır.” Peki, Emlak Bankası’nda neler oluyor? Diriltme adımları meyvesini verecek mi? Noktayı koyuyor.

Brexit olayına Türk ihracatına darbe vurur endişesiyle yaklaşan Çalışkan, Merkez’in faiz indirimi için de mesajını veriyor. “Faiz indirimi yavaş yavaş piyasayı düşünerek ve piyasayla inatlaşmadan yapılmalı.”

Bankalar Yeminli Murakıpları Derneği Başkanı Mehmet Çalışkan, Finansgundem.com’un sorularına çarpıcı yanıtlar veriyor.


ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster