Ana SayfaBankacılıkBankaların 1. çeyrek kar tahminleri ve analizi---

Bankaların 1. çeyrek kar tahminleri ve analizi

1 / 8
Bankaların 1. çeyrek kar tahminleri ve analizi
15 Nisan 2016 - 10:54 www.finansgundem.com

Bankalarda kar dönemi Akbank ile başlıyor...

1. çeyrek kar dönemi 22 Nisan tarihinde Akbank ile başlıyor. Garanti ve Halkbank'ın sonuçlarını Nisan ayının son haftasında, Albaraka Türk, Vakıfbank ve Yapı Kredi'nin Mayıs ayı başında açıklamasını bekliyoruz. Bankalar için son açıklama tarihi 10 Mayıs'tır.

1Ç16'da kredi-mevduat faiz makasındaki daralma ve genel karşılıklardaki artışın çeyreksel kar artışını baskılamasını bekliyoruz

Takibimizdeki bankaların net karının yıllık bazda %18 artış göstermesini, çeyreksel bazda ise %3 düşmesini bekliyoruz. Çeyreksel bazda genel karşılıkların artışı ve net faiz gelirindeki düşüşün, daha düşük ticari zarar ve faaliyet giderlerindeki düşüş ile telafi edilebileceğini düşünüyoruz. Akbank'ın çeyreksel net karını %8 artırarak, nispeten daha güçlü bir performans sergilemesini bekliyoruz. Diğer taraftan, Halkbank, Vakıfbank ve Albaraka Türk için çeyreksel bazda net kar düşüşü öngörüyoruz.

1Ç'de bankacılık sektörü kredi büyümesi bakımından zayıf bir çeyrek geçirdiğini söyleyebiliriz. Toplam krediler IÇ'de %1,6 büyüme gösterirken, toplam mevduat büyümesi %2,7 seviyesinde gerçekleşmiştir. Mevduat maliyetlerinin yükselmeye devam etmesi ile kredi-mevduat faiz makasında ise çeyreksel bazda daralma bekliyoruz. Takibimizdeki bankalar için net faiz marjının 13 baz puan daralmasını öngörüyoruz. En yüksek daralmayı Garanti Bankası için 34 baz puan olarak tahmin ediyoruz. Ancak, bu düşüşün büyük bir kısmını banka yönetiminin daha önceden de belirttiği gibi, tüfeye endeksli bono getirileri hesaplamasındaki muhasebe değişikliğinden kaynaklanmasını bekliyoruz. Bazı bankaların swap fonlamasını azaltması ve TL'deki dalgalanmanın azalması ile çeyreksel bazda daha düşük net ticari zarar gerçekleşmesini bekliyoruz.

Faiz dışı gelirlerde ise, komisyon gelirlerinin mevsimsellik ve hesap işletim ücretlerinin alınmaması nedeni ile çeyreksel olarak düşmesini bekliyoruz. 4Ç15'te yüksek bazın da etkisi ile IÇ'de faaliyet giderlerinde düşüş görebiliriz.

Aktif kalitesi bakımından, tahsili gecikmiş krediler oranında artışın devam etmesini bekliyoruz. Brüt risk maliyetinde yaklaşık 12 baz puan artış beklentimizde, genel karşılık giderlerinin çeyreksel olarak artış kaydedeceği beklentisi yer almaktadır.

Yatırım Finansman

Bankaların analiz raporlarını diğer sayfalarda inceleyebilirsiniz.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster