Ana SayfaRöportajlarİTO Başkanı Avdagiç Finans Gündem’e konuştu---

İTO Başkanı Avdagiç Finans Gündem’e konuştu

8 / 8
İTO Başkanı Avdagiç Finans Gündem’e konuştu
13 Haziran 2018 - 09:25 www.finansgundem.com

“İSTANBUL’UN EKONOMİSİ, TOPLAM MİLLİ GELİRİN %30’UNU OLUŞTURUYOR”

- Türkiye’nin dış ticaret dengesinde İstanbul’un rolü nedir?

Şekib Avdagiç: Türkiye, 2017 yılındaki %7,4 oranında büyümesiyle, toplam 851 milyar dolarlık gayri safi yurtiçi hasılaya ulaştı. Bu büyümede, hiç kuşkusuz İstanbul’un katkısı temel rol oynuyor. Bugün İstanbul, Gayri Safi Katma Değer açısından yaklaşık 230 milyar dolarlık üretim gerçekleştiriyor. Bu şehrin ekonomisi, toplam milli gelirin %30’unu oluşturuyor.

Aynı durumu sizin sorduğunuz dış ticarette de çok net şekilde görebiliyoruz. Türkiye’nin toplam 391 milyar dolarlık ticaret hacmi var ve bunun %55,3’ü İstanbul’da gerçekleşiyor.

Tabii, diğer bir nokta da vergiler. Ekonomik hareketliliğin bu derece yoğun olduğu bir şehir, çok doğal ki, kamu maliyesi açısından da önemli bir merkez oluyor. Bu açıdan toplam vergi gelirlerinin %43’ü İstanbul’dan elde ediliyor.

Burada İstanbul ekonomisinden bahsederken Türkiye’nin lokomotif şehri olmasında jeopolitik konumunun, kültürünün, nüfusunun, limanlarının, büyük sanayinin ve ticaretin bu mega şehirde konumlanmasının da büyük katkısı var.

Yabancı yatırımcı da bu kaynakları ve dinamizmi görüyor. 2017 yılında yabancı yatırımcının %91’i İstanbul’u tercih etti.

Sözün özü, İstanbul’un adeta doğal bir marka değeri var. Yabancı yatırım, dış ticaret ve turizm başlıklarıyla birlikte düşünürseniz, İstanbul’un marka değerinin bu noktalarda nasıl büyük bir öneme sahip olduğunu da anlayabilirsiniz.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster