Ana SayfaGündemİşte GSYF hakkında her şey---

İşte GSYF hakkında her şey

9 / 11
İşte GSYF hakkında her şey
15 Ağustos 2017 - 14:07 www.finansgundem.com

8- Kurumlar Vergisi mükelleflerinin girişim sermayesi Yatırım Fonu indirimi uygulaması nasıldır?

Girişimciliğin teşvik edilmesi amacıyla; 2012 yılında 6322 sayılı Kanun ile gelişme potansiyeli taşıyan ve kaynak ihtiyacı içerisinde olan girişimci şirketlere kaynak tahsisinde yeni bir vergi avantajı getirilmiştir.  

Sermaye Piyasası Kurulu’nun düzenleme ve denetime tabi olarak Türkiye’de kurulmuş ve kurulacak olan Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklıkları ve Fonlarına sermaye olarak konulması veya bu ortaklık ve fon katılma paylarının satın alınmasında şirketler yıllık vergi matrahının %10’ununa kadar “girişim sermayesi fonu” olarak ayırabilecek ve bu tutarı bilançonun pasifinde geçici bir hesapta tutabileceklerdir. Dönem karından fona ayrılan tutar Kurumlar Vergisi matrahından düşülebilecektir.

Buna göre örneğin; ( X ) A.Ş.’nin yıllık karı ( yıllık kurumlar vergisi matrahı ) 500 milyon ise normalde %20 oranına göre 100 milyon TL kurumlar vergisi ödemesi gerekir. Ancak bu şirket 50 milyon TL’yı mevcut veya yeni kurulan bir “Girişim Sermayesi Yatırım Fon veya Ortaklığı”na sermaye olarak verir veya bu şirketin hisse senetlerini satın alır ise yatırılan bu tutar kurumlar vergisi matrahından indirilebilecektir. Böylece bu ( X ) A.Ş., 50 milyon TL* %20= 10 milyon TL daha az kurumlar vergisi ödeyecektir. Sonuçta ödeyeceği toplam vergi 90 milyon TL olacaktır.

İstisnadan yararlanmak için fonun ayrıldığı yılın sonuna kadar Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklıkları ve Fonlarına yatırım yapılması gerekmektedir. Öte yandan bu yatırımların daha sonra satılması halinde de 6 ay içinde yine aynı mahiyetteki Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklıkları ve Fonlarına yeniden yatırım yapılması gerekmektedir. Aksi halde başlangıçta sağlanan vergi teşviki, şartların kaybedildiği dönemde Maliye’ye geri ödenecektir. Bu durumda vergi ertelemesi imkânı söz konusu olmaktadır.

Aynı imkândan şahsi gelirleri sebebiyle yıllık beyanname veren gerçek kişi Gelir Vergisi Mükellefleri de istifade edebileceklerdir. Beyan edilen şahsi Gelir Vergisi matrahının %10’ununa kadar Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklıkları ve Fonlarına yapılan yatırım tutarı vergi matrahından indirilebilecektir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster