Ana SayfaGündemİşte GSYF hakkında her şey---

İşte GSYF hakkında her şey

5 / 11
İşte GSYF hakkında her şey
15 Ağustos 2017 - 14:07 www.finansgundem.com

4- GSYF nezdinde ödenen vergiler nelerdir?

Girişim Sermayesi Yatırım Fonlarının başlıca kazançlarını bir önceki soruda cevaplamıştık. Acaba vergi mevzuatı karşısındaki durum nedir?

a. Kurumlar Vergisi

GSYF’ler Kurumlar Vergisi mükellefi olarak Vergi Dairesi’ne kayıt yaptırırlar.

Ancak, GSYF’lerin kazançları Kurumlar Vergisi’nden istisnadır. (K.V.K. Md: 5(1)-d-3)

b. İstisna Kazanç Vergi Stopajı

Kurumlar vergisinden istisna edilen kazançlar, fon nezdinde “istisna vergi stopajına” tabidir.

Ancak, stopaj oranı %0 olduğu için herhangi bir vergi ödenmesi söz konusu değildir. (G.V.K. Md.94/6-a-i ve 5520 sayılı K.V.K. Md: 15/3, Vergi nispetlerine ilişkin 12.01.2009 tarih ve 2009/14594 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı)

c. Kar Dağıtımı Vergi Stopajı

SPK Tebliğine göre; fon tarafından katılma payı sahiplerine kar dağıtılabilir.

GVK’nun 94/6-b maddesi ile 5520 sayılı Kanun’un 15/2’nci maddesine göre dağıtılan kar payları üzerinden vergi kesintisi yapılması gerekmektedir. Ancak, GSYF’lerin kazançları üzerinden yukarıda belirtildiği üzere kurum bünyesinde vergi kesintisi yapıldığı için, söz konusu kazançlar ayrıca kar dağıtımına ilişkin vergi kesintisine tabi değildir.

Başka deyişle, kurumlar vergisinden istisna edilen kazançlar, fon nezdinde istisna vergi stopajına tabidir. Ancak stopaj oranı %0 olduğu için herhangi bir vergi ödenmesi söz konusu değildir. (K.V.K. Md: 15/3, 12.01.2009 tarih ve 2009/14594 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı)

5520 sayılı KVK’nun 15/2’nci maddesinde “… bu maddenin üçüncü fıkrası uyarınca vergi kesintisine tabi tutulan kazançlar hariç olmak üzere ….” ibaresine yer verilmek suretiyle bu husus açıkça kanun hükmüne bağlanmıştır.

Dolayısıyla GSYF’nun katılma payı sahiplerine dağıtacağı kar paylarından vergi kesilmesi söz konusu olmayacaktır.

d. Katma Değer Vergisi

GSYF’nun ana iştigal konusu olan hisse senedi satışları ile hisse temettü geliri KDV’nin kapsamı dışındadır.

Bununla beraber iştirak edilen veya edilecek şirketlere borç verilmesi karşılığında elde edilen faiz gelirleri Katma Değer Vergisi’ne (KDV) Tabidir. Ayrıca olması durumunda sabit kıymet satışları, danışmanlık hizmet gelirleri, kira gelirleri de KDV kapsamındadır.

Dolayısıyla aylık KDV beyanı yapılması, masraf faturalarındaki KDV tutarlarının “indirilecek KDV” hesabında izlenmesi ve gerektiğinde muhasebede diğer KDV hesaplarının açılması gerekir. GSYF’ler bu yönüyle aktifinde hisse senetleri bulunan Holding şirketlerden bir farklılık arz etmemektedir.

GSYF’ler KDV mükellefi oldukları için Türkiye içinden gelen ve mevzuatta belirtilmiş hizmet alışları (danışmanlık, temizlik, servis taşımacılığı, baskı-basım işleri gibi) için KDV tevkifatı (Kısmi tevkifat) yapmak zorundadırlar. Çünkü Maliye Bakanlığı KDV Uygulama Genel Tebliği’ne göre KDV mükellefleri bu kapsamdadır. Dolayısıyla GSYF’ler sorumlu sıfatıyla KDV beyannamesi vererek fatura düzenleyen bu kişi ve kuruluşlar adına kesmiş oldukları KDV tutarını kendi Vergi Daire’lerine yatırırlar.


YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster