Ana SayfaBankacılıkİşte bankaların yeni hedefi!---

İşte bankaların yeni hedefi!

1 / 7
İşte bankaların yeni hedefi!
14 Kasım 2013 - 13:31 www.finansgundem.com

Türkiye’de bugün yetişkin nüfusun yüzde 30’u yani 18 milyon kişi bankacılık sisteminin dışında. 2008 yılında bu rakam, 20 milyondu. Bankalar ise bu kitleyi kendi portföylerine katmak için sıkı yarış halinde. Çünkü kişi başına milli gelirin artmasıyla bu kesimin bankaların büyümesinde öncü rol oynayacağı düşünülüyor. Ağırlıklı olarak düşük gelirlerin oluşturduğu bankasızlar, genellikle ücret ve komisyonları yüksek buldukları için sisteme uzak duruyor. Oyuncular ise ya ING gibi bu segmentte özel ücretsiz ürünler ya da Akbank gibi şubelerin yanında maliyeti düşük mobil ve internet bankacılığı sunarak bu kesimi cezbetmeye çalışıyor.

BANKALAR ARASI YARIŞ

“Türkiye’de asıl yarış, bankacılık sistemi dışında kalanları hangi bankaların çekeceği üzerine şekilleniyor. Bizler rakip olarak bu büyük kaynağı kapmaya çalışıyoruz.”

Finansbank Genel Müdürü Temel Güzeloğlu, bu sözleriyle Türkiye’de bankasız kesimin ne kadar önem kazandığını açıkça ortaya koyuyor. Bugün bankasızları kendi müşteri portföyüne katılan bankaların, kişi başına milli gelirin artmasıyla birlikte gelecekte önemli büyüme yakalaması bekleniyor. Güzeloğlu’na göre bu kitle, sadece Anadolu’da değil İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük illerde de yaşıyor. Güzeloğlu, “Tüm oyuncular olarak bu segmenti kendi yanımıza çekmeye çalışıyoruz” diye konuşuyor.
Dünyada 2,5 milyar yetişkin insan, bankacılık hizmetlerinden yararlanamıyor. Peki bu rakam  Türkiye’de ne kadar? Aslında bankacılık sistemi dışında kalanların rakamı gerek Türkiye’de gerekse dünyada kesin olarak bilinmiyor, tahmini olarak öngörülüyor. Bankacılık sisteminden yararlanmayan nüfus dediğimizde, yetişkin olan ve finansal sistemde banka hesabı ya da kredi gibi herhangi bir varlık hesabı bulunmayan kişiler kastediliyor.

Boston Consulting Group bu oranı modellerken, kişi başına düşen GSMH, bankacılık sistemi büyüklüğü, şubeleşme, satın alma gücü ve şehirleşme gibi kriterleri göz önünde bulunduruyor. BCG İstanbul Genel Müdürü Burak Tansan, “Bu kriterleri baz alarak yaptığımız modellemelerde, Türkiye’deki bankasız nüfusun toplam yetişkin nüfusunun yüzde 30’u yani 18 milyon olduğunu düşünüyoruz” diyor.

Garanti bankası Genel Müdür Yardımcısı Onur Genç de 18 yaş altı dahil tüm Türkiye nüfusu hesaba katıldığında bankacılık sistemi dışında kalanların yüzde 49’a kadar çıktığını açıklıyor.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster