Ana SayfaRöportajlarİş dünyasına önemli ‘risk’ uyarıları---

İş dünyasına önemli ‘risk’ uyarıları

7 / 8
İş dünyasına önemli ‘risk’ uyarıları
22 Nisan 2015 - 11:45 www.finansgundem.com

“BÜYÜKLER, CİDDİ KURUMLAR BU İŞE BİRKAÇ YILDIR BAŞLADILAR”

-Borsa şirketleri arasında yaygınlığı nedir?

Bikem Kanık: Borsa şirketleri zorunlu. Ticaret Kanunundaki değişiklikten sonra herkes bunu yapıyor ama ne yapıyor, bir tanesi bir şey yazmış, herkes alıyor onu, üstünü değiştiriyor. Yani kopyala yapıştır yapılıyor.  Yasak savmak derler ya o anlamda yapılıyor. Ben de yaptım bende de var, diyor. Ama bunun denetimini daha bakanlık yapmadı. Yapmaya başladığı zaman, “Sende de aynı rapor, onda da aynı rapor. Şuna baktın mı, buna baktın mı?” dediği zaman sıkıntı olacak. Büyükler, ciddi kurumlar bu işe birkaç yıldır başladılar.

-Bu anlamda yasal bir şey var mı?

Bikem Kanık: 2014’te bununla ilgili çok önemli bir madde koydular. Riskini erken saptama komitesi kurmak zorunluluğu getirildi şirketlere. Buradan birinci derece sorumlu yönetim kurulu başkanı, yönetim kurulu üyeleri ve bağımsız yönetim kurulu üyeleri. Halka açık şirketlerde bununla ilgili cezayı SPK’ya ya bıraktı kanun. Kanun çok açık; SPK istediği cezayı verebilir, hem idari hapis hem de mali şekilde. SPK da tebliğler yayınladı. Fakat  denetleme başlamadı.

Şimdi aslında Türkiye bu konuda yeni yeni adımlar atıyor. Ben yatırımcıyım, borsaya bakıyorum, x banka gayet ciddi bir çizgide gidiyor. Bankanın sahibi holdingin sabihi vefat etmiş. Şimdi bu bankaya yatırım yapmaya karar veriyorum ama taşıdığı riskler reler bilmiyorum. Bankanın geleceği, iş adamının hayatını kaybetmesinin ardından sürdürülebilirliği nedir bilmeliyim mi ona göre yatırım yapayım. Bunları bilmeden nasıl yatırım yapılır, çünkü bunlar bir risk…

-O zaman halka açık şirketler için daha önemli bir konu

Bikem Kanık: Evet, önemli, olmazsa olmaz. Avrupa’da bu raporların üzerinde çok duruluyor. Hisseleri borsada işlem gören bir fabrika var diyelim. Hammaddesi petrol . Şimdi bu şirket risk taşıyor mu, taşımıyor mu? Bize göre taşıyor. Neden? Savaş çıkar fiyatlar yükselir, risk. Petrol kanakları 15-20 sene sonra ne olacak, bu da bir risk. Teknoloji ise başka bir risk.  Şimdi bunların hepsinin değerlendirilmesi gerekir. Ona göre plan yapılmalı. Alternatifleri belirlenmeli.  

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Reality22 Nisan 2015 12:44

    Halka açık şirketlerde çok uç işlemler yapmalarına rağmen Bazı patronlar çok korunuyor bazılarına çok kolay ceza uygulanıyor. Kervansarayda turkiye borsa tarihinin en uç ve farklı farklı bitelikli çok sayıda yatırımcı söğüşleme işlemleri yapılmış am hiç kimse ciddi br yaptıra gidememiş.

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster