Ana SayfaPara PiyasaAnalistlerden faiz kararına yorumlar---

Analistlerden faiz kararına yorumlar

8 / 9
Analistlerden faiz kararına yorumlar
06 Mart 2019 - 15:52 www.finansgundem.com

Şekerbank tarafından hazırlanan analiz

 "PPK, Mart toplantısında sıkı ve temkinli duruşunu korumuştur. Dr. Elif GİRGİN YILDIRIM / Ecem AKDAK  

Para Politikası Kurulu (PPK), Mart ayı toplantısında temel fonlama faizi olan 1 hafta vadeli repo faiz oranını %24'de sabit tuttu. Piyasa katılımcılarının ve Şekerbank olarak beklentimiz PPK'nın faizleri sabit tutması yönündeydi. Hatırlatmak isteriz ki politika faizi 2004

Mart'tan bu yana en yüksek seviyede bulunmaktadır. Metnin ayrıntılarına baktığımızda Ocak ayı raporundaki ifadelerin çoğu korunmuştur. Ayrıntılarda dış talebin gücünün bir önceki metne göre hafif zayıflamış bir nitelendirme ile "nispeten" koruduğu ifade edilmiştir. Bu durum son açıklanan ihracat verilerinde görülmektedir. 

İç talebe ilişkin olarak ise iktisadi faaliyetteki yavaşlama eğiliminin yavaş bir seyir izlediği ifadesi tekrar edilmiştir. Enflasyon tarafında genel olarak ithal girdi maliyetleri ve iç talep gelişmelerine bağlı bir miktar iyileşme gözlemlendiği tekrarlanırken diğer yandan fiyat istikrarına yönelik risklerin devam ettiğinin belirtilmiş olması olumludur. İlaveten, piyasa tarafından metinden çıkarılabileceği düşünülen "enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkı parasal duruşun korunması" ve  "ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabileceği" ifadeleri korunmuştur. 

Yorum

PPK, piyasa beklentisine paralel faizlerde değişikliğe gitmemiştir. En az faiz kararı kadar önem arz eden metin içeriğine baktığımızda Ocak ayı karar metnine göre özellikle iç ve dış talebin gücüne ilişkin ifadelerin korunduğunu görmekteyiz. Enflasyon tarafında da aynı şekilde Bankanın temkinli duruşunu muhafaza etmesini ve metinden çıkarılabileceği ihtimali ile beraber önümüzdeki döneme ilişkin faiz indirimi sinyali olarak algılanabilecek olan ifadelerinde metinde tekrar yer almasını PPK'nun sıkı duruşunun devamı bağlamında olumlu buluyoruz.

Belirtmek gerekir ki Şubat ayında enflasyon gıdanın desteği ile Eyl18'den bu yana ilk kez %20 seviyesinin altına gerilemiş olsa da mevsimsel etkilerden arındırılmış verilerle çekirdek göstergelerin ana eğiliminin yükseliş trendin de olması halen enflasyonda ikna edici bir iyileşme sağlanmadığını teyit etmektedir. Bu durumda PPK'nun erken bir faiz adımına gitmemesi ve daha da önemlisi bunun sinyalini de vermemiş olması fiyat istikrarının en azından yurtiçi dinamikler anlamında korunması maksatlı önemli bir adımdır. Fakat unutmamak gerekir ki fiyat istikrarında çok önemli bir belirleyici olan kur geçişkenliği geçen sene Ağustos ayı itibariyle Merkez Bankası'nın çoğunlukla kontrol edemediği gelişmeler nedeniyle ciddi bir baskı unsuru olmuştu. 

Tüm bunlar düşünüldüğünde yurtiçi ve yurtdışı belirsizliklerin gücünü koruduğu bu ortamda PPK'nun temkinli bir duruş içerisinde olmasını pozitif değerlendiriyoruz. Bu temkinli duruşun gerektirdiği şekilde enflasyonun ana eğilimindeki gerilemenin hissedilir hale gelmesinin PPK'nun 25 Nisan faiz kararı için temel belirleyici olacağına inanıyoruz."

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hasan Talip IŞIK06 Mart 2019 21:01

    Faiz sabit tutma kararına rağmen dolar büyük ölçüde değer kazandı. Kaybeden Devletine milletine parasına güvenenlere oldu. Elinde döviz tutanlar Forex piyasalarında bayram ediyor.

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster