Ana SayfaPara PiyasaAnalistlerden faiz kararına yorumlar---

Analistlerden faiz kararına yorumlar

5 / 9
Analistlerden faiz kararına yorumlar
06 Mart 2019 - 15:52 www.finansgundem.com

Akbank Ekonomik Araştırmalar Bölümü tarafından hazırlanan analiz

TCMB  piyasa beklentisine paralel olarak, kısa vadeli faizlerde  bir değişikliğe gitmedi. 1 hafta vadeli repo politika faizi: %24.
Yayımlanan karar metni, Ocak ayı toplantı karar metnine çok benzer  nitelikte. Sadece, dış talebin "gücünü koruduğu" ifadesi "gücünü  nispeten koruduğu" olarak ve "iktisadi faaliyetteki yavaşlama devam  etmektedir" ifadesi de "iktisadi faaliyet yavaş bir seyir  izlemektedir" olarak değiştirildi.

Ekonomik görünüme ilişkin olarak, ekonomik dengelenme eğiliminin  belirginleştiği belirtilmeye devam edilirken, cari açıktaki iyileşme  de bu görünümü teyid etmekte. Mayıs'ta 58,1 milyar $'a ulaşan 12 aylık  kümülatif cari açık, 2018 yılını 27,6 milyar $'da tamamladı. Son  dönemde kredi aktivitesinde görülen toparlanma ise gelecek döneme  ilişkin olumlu sinyal veriyor.    
    
TCMB enflasyon görünümüne ilişkin olarak ise  ithal girdi  maliyetleri ve iç talep gelişmelerine bağlı olarak enflasyon  göstergelerinde bir miktar iyileşme olduğunu, ancak finansal istikrara  yönelik risklerin devam ettiğini belirtti. "Enflasyon görünümünde  belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkı parasal duruşun " koruncağı  ifadesini de korudu. Nitekim TCMB, dün yayınladığı Şubat ayı enflasyon  değerlendirmesinde  çekirdek enflasyonun ana eğiliminde yükseliş  görüldüğünü, hizmet enflasyonunun yüksek seyrini koruduğunu ve  tüketici fiyatlarında üretici fiyatları kaynaklı olarak maliyet  baskılarının sürdüğünü belirtmişti.

TCMB, ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaşma  yapılabilceğine yönelik ifadesini de korudu.
TCMB'nin enflasyonda son dönemde görülen düşüşe karşın  hem  enflasyon görünümüne hem de gerektiği taktirde ek parasal sıkılaştırma  yapılabileceğine yönelik ifadelerini değiştirmemesiyle, TCMB'den faiz  indiriminin en erken olarak Haziran'da gelebileceğine yönelik  beklentiler de arttı. Bunun da etkisiyle, kararın ardından TL'de  değerlenme görüldü. Biz de enflasyonun 2. çeyreğin sonundan itibaren  düşüşe geçmesini ve TCMB'den faiz indirimlerinin Haziran ayı veya  sonrasında gelmesini bekliyoruz. "



YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hasan Talip IŞIK06 Mart 2019 21:01

    Faiz sabit tutma kararına rağmen dolar büyük ölçüde değer kazandı. Kaybeden Devletine milletine parasına güvenenlere oldu. Elinde döviz tutanlar Forex piyasalarında bayram ediyor.

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster