Ana SayfaPara PiyasaAnalistlerden faiz kararına yorumlar---

Analistlerden faiz kararına yorumlar

4 / 9
Analistlerden faiz kararına yorumlar
06 Mart 2019 - 15:52 www.finansgundem.com

İş Yatırım tarafından hazırlanan analiz

 Merkez Bankası (TCMB) bugünkü toplantısında politika faizinde bir değişiklik yapmadı ve haftalık repo faizini %24'te tuttu. Beklentimiz ve piyasa öngörüsü de faizlerde herhangi değişiklik yapılmayacağı yönündeydi.

PPK notu Ocak toplantı notunun büyük ölçüde aynısı. İthal girdi maliyetleri ve iç talep gelişmelerine bağlı olarak enflasyon "göstergelerinde" bir miktar iyileşme olduğunu söyleyen Merkez Bankası fiyat istikrarına yönelik risklerin devam ettiğini söylüyor. Önceki toplantıda TCMB "gösterge" sözü yerine "görünüm" sözünü kullanıyordu. 

Bu değişiklikten anladığımız Merkez Bankası son enflasyon verisindeki olumlu sürprizin henüz enflasyon görünümüne tam anlamıyla iyileşme olarak yansımadığını düşünüyor. Nitekim dün açıklanan Aylık Fiyat Gelişmeleri raporunda enflasyonun ana eğilimindeki yükselişe dikkat çekilmesi TCMB'nin enflasyon görünümüne dair ihtiyatlı duruşunu ortaya koyuyor. Bu bağlamda enflasyon görünümünde "belirgin" bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşun korunacağı ve gerekirse ilave faiz artışına gidileceği söyleminin tekrarlanmasının son enflasyon verisi sonrasında piyasalarda artan Nisan ayında faiz indirimi beklentisini kaldırdığını düşünüyoruz.

Metinde iktisadi faaliyet cephesine dair görüşte bir ekleme var ancak bu değişikliğin henüz çok önemli olmadığını belirtelim.

Ekonomideki dengeleneme eğiliminin belirginleştiğini bir kez daha söyleyen Merkez Bankası dış talebin "nispeten" gücünü koruduğunu, iktisadi faaliyetin yavaş bir seyir izlediğini not ediyor. Ocak notuna kıyasla dış talepteki gücün korunması konusunda "nispeten" sözünün eklenmesi dış talepte ivme kaybının işaretçisi olarak okunabilir.

Özetle bugünkü toplantıda bir sürpriz olmadı. Zaten tüm piyasa katılımcıları da faizlerin sabit tutulmasını bekliyordu. Hepimiz için önemli olan konu PPK notunun satır aralarında Nisan için bir faiz indirimi sinyalinin verilip verilmeyeceği idi. Nisan toplantısında bir faiz indirimi beklentimiz yoktu ancak son enflasyon verisi ardından piyasalarda Nisan faiz indirimi beklentisi artmaya başladı. Bugün Merkez Bankası'nın enflasyon "göstergelerindeki" iyileşmeye rağmen  "enflasyon görünümü" konusundaki temkinli görüşünü korumasının, fiyat istikrarına yönelik risklerin devam ettiğine dair söylemini yinelemesinin ve sıkı duruşu enflasyon "görünümünde belirgin bir iyileşme görene kadar sürdüreceğini tekrarlamasının bu beklentiyi ortadan kaldırdığını düşünüyoruz. İlk faiz indiriminin Haziran'da olacağı ve yıl toplamında toplamda 475 baz puanlık indirim olacağı yönündeki beklentimizi koruyoruz. "

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hasan Talip IŞIK06 Mart 2019 21:01

    Faiz sabit tutma kararına rağmen dolar büyük ölçüde değer kazandı. Kaybeden Devletine milletine parasına güvenenlere oldu. Elinde döviz tutanlar Forex piyasalarında bayram ediyor.

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster