Ana SayfaRöportajlarİFM ekonominin rehberi olacak---

İFM ekonominin rehberi olacak

5 / 7
İFM ekonominin rehberi olacak
07 Eylül 2015 - 13:54 www.finansgundem.com

İFM, Türkiye’de hangi sektörleri nasıl etkiler?

 Bana göre İFM’nin gittikçe artan oranda uluslararasılaşmasının en önemli yansımalarından biri dış kaynağa ilişkin arz güvenliğinin artması yönünde olacaktır. Bu husus son derecede önemli; çünkü tasarruf oranımız çok düşük ve yabancıların tasarruflarını kullanmadan büyüme imkanlarımız sınırlı. Dış kaynak kanallarının, bu kaynaklara erişim imkanlarımızın artması, uluslararası piyasalarda daha fazla rekabete konu olmamızı da beraberinde getirecektir. Biz aslında bir anlamıyla bu tecrübeyi yaşadık, halihazırda da yaşıyoruz. Global bir çok banka ve finans kuruluşunun Türk finans sisteminde faaliyet göstermeye başlamaları ile birlikte kaynak temini ve maliyetleri anlamında çok daha istikrarlı, güvenli bir dönemin de başladığını hep birlikte görmedik mi? Ve dış kaynak kullanabilirliğimiz anlamında 2000’li yıllara kadar ülkemizi çok zorlayan iç ve bölgesel sorunlar karşısındaki hassasiyetin giderek azaldığını belki daha zor şartlarda bile dış finansmana erişebildiğimizi gördük. Düşünebiliyor musunuz, şu son dönemde içimizde ve bölgemizde yaşanan gelişmeleri Borsa İstanbul’da ağırlıklı yerli yatırımcıların bulunduğu, finans sektörümüze yabancı yatırımcıların dahil olmadığı günlerde yaşamış olsak neler olurdu? İFM’yi bir çalışma ortamı olarak tercih edecek aktörlerin giderek çoğalmasının ülkemiz ekonomisine en önemli katkısı sermeye arzı tarafındaki derinliği daha da pekiştirmesi olacaktır. 

 İFM BÜTÜN SEKTÖRLERİ ETKİLEYECEK

Sektörel etkilerine gelince. Öncelikle, finans sektöründe daha öncesiyle kıyaslanamayacak derinlikte bir rekabet ortamının oluşacağını kesinlikle öngörebiliyoruz. Ezber bozan, hem teşkilat yapısı hem de yeni ürün ve yaklaşımlar bakımından kendini geliştirmeyi zorunlu kılan bir rekabetten bahsediyorum. Eğitimden hukuk alanına, teşvik sistematiğinden fiziki altyapıya varıncaya değin çok geniş bir alanda projenin zorunlu kıldığı adımlar atıldıkça finans sektörü olumlu etkilenecek, giderek çok daha üretken bir rekabet ortamına doğru yol alınacak. Sermaye piyasaları derinleştikçe finansal ürün çeşitliliği artacak, bu sektörden hizmet almanın, kaynak kullanmanın maliyeti düşecek. Yani, finans sektörünün de içinde yer aldığı ekosistemin diğer boyutu olan reel sektör de finansmana erişim olanaklarının artması ve düşen maliyetler dolayısıyla etkilenecek. İFM’nin gelişiminin reel sektörün alt başlıklarına yansımasının ise bu sektörlerin global konjonktür içindeki durumlarına göre değişiklik göstereceğini öngörebiliriz. Bu demektir ki, İFM yalnızca finans sektörünü ilgilendiren bir proje değildir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster