Ana SayfaLeasing-FaktoringHulki Kara’dan ‘Dijital faktoring’ müjdesi---

Hulki Kara’dan ‘Dijital faktoring’ müjdesi

6 / 9
Hulki Kara’dan ‘Dijital faktoring’ müjdesi
21 Haziran 2017 - 07:42 www.finansgundem.com

DİJİTALLEŞME SEKTÖR OLARAK ÜZERİNDE DURDUĞUMUZ EN ÖNEMLİ KONU

-Faktoring sektörünün dijital platform kurma çalışmaları nasıl gidiyor?

Hulki Kara: Faktoring sektörünün son iki yıl içerisinde üzerinde durduğu en önemli konulardan bir tanesi dijitalleşme. Dijitalleşme sadece bizim gündemimiz de değil, dünyada finans alanında tüm sektörler dijitalleşme üzerine odaklanmış durumda. Zaten faktoring sektörünün uygulamalarına dünya çapında ve özellikle Avrupa Birliği ülkelerinde baktığınız zaman çoğu işin dijital sistemler üzerinden gerçekleştiğini görüyoruz.

Biz faktoring sektörü olarak son iki yıldır bu konu üzerinde yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Bu alanda iki tane ana projemiz var. Birincisi özel entegratörlük projesi. Finansal Kurumlar Birliği’nin iktisadi işletmesinin çatısı altında bir özel entegratörlük çalışması devam ediyor. Hemen hemen sonuçlandığını söyleyebiliriz. Özel entegratörlük, e-fatura sistemine aracılık yapan bir yapı. Bizim bu projemizde amacımız aracılık ettiğimiz faturaların finansmana konu olacağı bir platform oluşturmak. Doğal olarak satıcı özel entegratör aracılığıyla gerçekleştirdiği faturalama işlemini eğer finansmana tabi tutmak isterse, bu platform üzerinden faktoring firmalarından fiyat talep edecek. Biz o fiyatı kendisine vereceğiz faktoring firmaları olarak. Satıcı oradan uygun olan fiyatı ya da kendisinin yapmak istediği firma üzerinden elektronik olarak faktoring işlemlerini gerçekleştirebilecek. Bu şu an itibariyle birinci olarak yürüttüğümüz proje.

Diğer projemiz ise, sektör olarak tedarik zinciri finansmanı üzerine yaptığımız yoğun çalışma. Aslında faktoringin genel finansman yapısına baktığınız zaman bütün dünyada işlem hacminin büyük bölümü tedarik zinciri finansmanı yolu ile yapılır. Biz de bu platformu Türkiye’de kurmaya çalışıyoruz. Evet, bugün Türkiye’de faktoring firmaları tedarikçi finansmanı yapar; yani bir büyük firmanın alıcılarının faturalarını finansmana tabi tutar. Ancak, buna tedarik zinciri finansmanı değil de, basit anlamıyla tedarikçinin finansmanı demek daha doğru olur. Bu projemizde ise, teknolojik alt yapısıyla, hukuki zemini ile, finansman yöntemleri ile tam anlamıyla bir tedarik zinciri finansmanı oluşturuyoruz. Dijital platformu kurma ve kuracak olan firmanın seçimi aşamasındayız. Bu yapı, BDDK’ya da sunulup, BDDK tarafından da olumlu görüşler ve düzenlemeler hayata geçirildikten sonra tamamlanmış olacak.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster