Ana SayfaLeasing-FaktoringHulki Kara’dan ‘Dijital faktoring’ müjdesi---

Hulki Kara’dan ‘Dijital faktoring’ müjdesi

3 / 9
Hulki Kara’dan ‘Dijital faktoring’ müjdesi
21 Haziran 2017 - 07:42 www.finansgundem.com

İHRACAT FAKTORİNGİ ALANINDA GİDİLECEK ÇOK FAZLA YOL VAR

-Geçen sene piyasalarda yaşanan belirsizlikler faktoring sektörünü nasıl etkiledi?

Hulki Kara: Geçen yıl yaşadığımız olağanüstü koşullara rağmen faktoring sektörü olumlu bir yıl geçirdi diyebiliriz. Sektörde ciro gelişimi belirli bir standardı sağladı, aktif büyüklük anlamında sektörün büyümesi de devam etti. Belirttiğim gibi 2016 yılını olağandışı koşullarıyla değerlendirmek gerekir ve bu şekilde bakıldığında da sektörümüz bu konjonktürü gayet iyi yönetmiştir.

-İhracat faktoringi nasıl gidiyor?

Hulki Kara: Geçen sene itibariyle Türkiye ilk defa garantili ihracat sıralamasında dünyada birinci sıraya geldi. Bu alanda uzun yıllardır Çin’in liderliği devam ederken, geçtiğimiz yıl Türkiye Faktoring Sektörü liderliğini almış oldu.

Yine Factors Chain International (FCI) tarafından uzun yıllardır olduğu gibi Türk faktoring şirketleri “dünyanın en iyi ihracat factoring şirketi” olarak seçilmeye devam etti. Garanti Factoring olarak geçen sene ikinci kez arka arkaya dünyanın en iyi faktoring firması seçildik. Ancak tüm bunlara rağmen Türkiye’de ihracat faktoringi alanında gidilecek çok fazla yol olduğunu belirtmek gerekir. Türkiye’nin toplam ihracatı 142 - 145 milyar dolar arasında seyrediyor. Bizim literatürümüzde açık hesap dediğimiz, bankacılıkta mal mukabili ihracat olarak gerçekleştirilen ihracat toplamı ise 90 - 95 milyar dolar arasında gerçekleşiyor Türkiye’de. Yani siz yurtdışına malı gönderiyorsunuz, bedelinin bir süre sonra gelmesini bekliyorsunuz. Bir anlamda sermayenizi yurtdışına gönderiyorsunuz.

Bu bağlamda bakıldığında; ihracatçımızın alacağını garanti altına alan faktoring ürünleri ile Eximbank poliçeleri var. Bu ürünleri topladığınızda ise yaklaşık olarak 20 milyar dolar civarında bir ihracat, garantili kapsamda gerçekleşiyor. Geriye ise 70 - 75 milyar dolar civarında bir miktar kalıyor ki; bu miktarı ihracatçımız tamamen açık hesap şeklinde yurtdışındaki müşterisine gönderiyor. Bu resme bakıldığında Türkiye’nin halen ihracat faktoringinde özellikle orta ölçekli KOBİ müşterilerimizin işlemlerinde gidecek çok uzun yolunun olduğu görülüyor. Özellikle orta ve küçük ölçekli firmalarımızın yeni pazarlara girme konusunda çok kullanmaları gerektiğini düşündüğüm bir ürün ihracat faktoringi. Henüz Türkiye’de tam anlamıyla yerini bulmuş bir ürün değil maalesef.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster