Ana SayfaRöportajlarHaluk Sur emlak dünyasını anlattı---

Haluk Sur emlak dünyasını anlattı

3 / 8
Haluk Sur emlak dünyasını anlattı
26 Aralık 2014 - 10:50 www.finansgundem.com

“EV TEKSTİLİ BİLE İNŞAAT SEKTÖRÜNDEN ETKİLENİYOR”

-İnşaat çalışınca kaç sektör harekete geçiyor? Türkiye’de inşaat ile sanayi arasında bir yarış yaşanıyor mu? Bu konudaki yorumunuz nedir?

Haluk Sur: Burada ana sektörler, yan sektörler ve alt sektörler var. Direkt ya da en direk etkilediği 200 sektör var. Düşünün ev tekstili bile inşaat sektöründen etkileniyor. O kadar geniş bir alan.

Bence öyle bir yarışa hiç gerek yok. Dönüp baktığımızda evet Türkiye 50 senedir orta gelir tuzağının içine hapsolmuş bir ülke, dünyada benzerleri de çok. Endonezya, Çin, Hindistan, Brezilya, Arjantin  gibi ülkeler bu tuzağın içine hapsolmuş vaziyetteler. Nedir orta gelir tuzağı? Düşük ücret istihdam sayesinde bazı ülkelerin ihracata yönelik, teknoloji gerektirmeyen emek yoğun sektörlerde göreceli bir avantaj elde ederek ekonomik büyüme sağlamaları. Buna rakam olarak da 12 bin 500 dolar gibi kişi başına düşen gelir barajı konmuş. Şimdi Türkiye açısından baktığımızda 10 sene önce 2800 dolarlardan başlayan kişi başına düşen gelir, şu anda 10 bin dolara yaklaşmış durumda.

Emek yoğun teknolojilerden farklı alanlara kayılıyor artık. Bütün bunların hepsini koyduğumuz zaman Türkiye bu eşiğe çok yaklaştı ve bu eşikten öteye gidebilir. Bu eşiği aşan ülkeler var mesela. En bilineni Japonya, Singapur, Güney Kore, Tayvan gibi ülkeler. Güney Kore ve Japonya modeline baktığımız zaman bunların tamamında çıkış noktası inşaat. Ama inşaatla mı kalmışlar? Hayır! Demek ki Türkiye’nin modeli belli… İnşaatla başlayıp harekete geçirdiği ve 11 bin dolara dayandırdığı kişi başına düşen geliri, daha öteye taşımak için inşaatın dışında başka sektörler de deneyip aktifleştirmeli.

Nerelerde aktifleşebiliriz, yarının teknolojisi nerede derseniz, bana göre bilişim sektöründe, biomedikalde, nanoteknolojilerde. Bunun dışında akıllı kent, akıllı şehir, akıllı cihazlar, akıllı televizyonlar ya da akıllı bilgisayarlar, cep telefonları. Buralarda çok ciddi bir pazar oluştu ve Türkiye buralara ağırlık vermek durumunda.

Türkiye bunların hepsini başarabilecek özelliklere sahip. Ama sabır konusunda o kadar iyi değiliz ve kolay demolize oluyoruz. Bunlar bizim zaaf noktalarımız. Ama disiplinli ve konsantre olup da bir işi başarmak istediğimizde de bir o kadar başarılı oluyoruz. Demek ki Türkiye’de sürekliliği ve sürdürülebilirliği artırmak lazım… 

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kupon27 Aralık 2014 12:37

    peki kupon arsalar ne olacak? yine ona sorulmadan kupon arsa verilmeyecek mi?

  • YORUMCU26 Aralık 2014 11:29

    Sn. Sur'a katılıyorum, beton yığınına boğulmuş semtlerde dönüşüm yapılırken mutlaka yeşil koridorlara (park) yer verilmeli...

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster