Ana SayfaRöportajlarFinansal Kurumlar Birliği'nden mesaj var---

Finansal Kurumlar Birliği'nden mesaj var

6 / 10
Finansal Kurumlar Birliği'nden mesaj var
27 Ekim 2014 - 09:23 www.finansgundem.com

BANKALARLA RAKİP DEĞİLİZ, BANKALARIN TAMAMLAYICI UNSURUYUZ

-Bankalar sizin rakibiniz mi? Üyelerinizi rekabet açısından kısıtlayan ve finansman maliyetinizi artıran şikayetleriniz var mı?

Osman Zeki Özger: Bankalar bizim rakibimiz olamaz. Biz bankaların tamamlayıcı unsuruyuz. Bizlerin bağlı olduğu, temsil ettiği sektörlerdeki hemen hemen birçok şirketin hakim sermayeleri banka. Bakın yukarıdan aşağıya, özellikle finansal kiralama sektöründe bu daha yaygın çünkü, orta ve uzun vadeli fon bulma çok fazla bireysel müteşebbisin işi değil.  Biz bankaların tamamlayıcısı olduğumuz için kendimize “ bankacılık dışı finans sitemi” diyoruz.

Bakın, ne dedik; toplam öz kaynağımız 11,5 milyon TL. 11,5 milyon TL öz kaynak var ama piyasaya vermiş olduğumuz para 65 milyon TL. Demek ki 6,5-7 kat bir kaldıracınız var. O kadarlık dışarıdan kaynak sağlamışsınız.  Kimden sağladınız bu kaynağı? Bankalardan sağlamışsınız demek ki.  Bankaların rakibi zaten olamazsınız, onlarla birlikte işbirliği yapıyorsunuz. Ama finansa alternatif ekonomi yönetiminden de şunu istedik, bankaların edindiği kaynak kolaylıklarının bizlere de sağlanması…

İki tane konumuz var. Bir; kaynak kullanımında bizlerin de muaf tutulması. Bankalar bir yerden kredi kullanırken bankacılık sigorta muamele vergisi alınıyor.  Bizler ise beş olarak ödüyoruz.  Mesela bugün bir bankadan kredi kullansak, kullandığımız kredinin faiz oranın üzerine bu bedeli ödeyerek alıyoruz. Biz bunu müşterimize yansıtmıyoruz ama biz bunun bedelini ödeyerek alıyoruz.  Dolayısıyla artı bir maliyet çıkıyor. Ama banka kendine bankalararası piyasadan para alırken bunu çok daha düşük bir miktarda ödüyor veya bankalar yurt dışından kullandıkları kredilere kaynak kullanımı ödemiyorlar. Onlar finansal kuruluş olarak geçiyor, biz finansal kuruluş olarak tanımlanmıyoruz. Böyle bir şey bizim alternatif kaynaklara ulaşmamızı kolaylaştırır; kolay olursa maliyet ucuzlar; maliyet ucuzlarsa biz de o ucuz maliyet içerisinde fonlama yaparız. Dolayısıyla bizimle iş yapan da daha uygun bir maliyette iş yapar. Burada Ekonomi Yönetimi’nin tahmin ediyorum ilgisindeyiz.  Bu konuşuluyor. Bunlar çok çabuk hayata geçirilebilecek şeyler olmuyor bazen.  Çünkü her birinin arkasında birçok hesap var. “Birlik burada ne olmayı sağladı?” dersek, Birlik olmak güçlü ses çıkarmayı sağladı. Gidip derdi ortak bir yer de ortak bir lisanla anlatmayı sağladı. Ben hep onu söylüyorum. Yani aynı işi aynı yerde aynı sorunla yapıyorduk. Ben gidiyordum anlatıyordum insanların zamanını ve düşüncesini meşgul ediyordum. 10 dakika sonra geliyordu Serap Hanım da kendi sektörünü anlatıyordu.  Yarım saat sonra da Mehmet Bey kendi sektörünü dile getiriyordu. Dinleyen bakıyordu ki üçü de aynı şeyi istiyorlar. Benzer şeyler var. Dolayısıyla Birlik olunca tek ses olduk ve dinleyenleri de doğru bilgilendirdiğimizi düşünüyorum.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KERVAN SİS27 Ekim 2014 11:49

    Evet borsadaki KERVANSARAY borsa dışındaki şirket ile birleştirilme koşulları butun patronlarada tanınmalı. Devlet kurumları böyle bir birleşmeyi onaylıyorsa bütün patronlarada bu hak tanınmalı!

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster