Ana SayfaLeasing-FaktoringFaktoring sektörü çok hareketli---

Faktoring sektörü çok hareketli

4 / 4
Faktoring sektörü çok hareketli
17 Mayıs 2013 - 09:06 www.finansgundem.com

Yatırım Leasing’e orta vadede yabancı ortaklık düşünüyor
Faktoring Derneği Başkanı Zafer Ataman aynı zamanda Strateji Faktoring'in ve Yatırım Leasing'in de CEO'su. Zafer Ataman, leasing şirketinde orta vadede bir yabancı ortaklık düşündüklerini de söyledi. Ataman, Yatırım Leasing'in 60 milyon TL alacak barındırdığını ve 90 milyon TL alacağa ulaşma hedefi olduğunu kaydederek "Orta vadede yabancı bir ortaklıkla operasyonel leasinge nasıl geçeriz. Nasıl daha fazla büyürüz? bunun planlamasını yapıyoruz" dedi. Faktoring şirketinin cirosunun da yaklaşık 500 milyon lira civarında olduğunu kaydeden Ataman, "Bunun yarısını ihracat faktoringi olarak yapıyor. Cirosunun yarısını ihracat faktoringi işlemlerinin oluşturduğu tek şirkettir. Sektörde en çok ihracat faktoringi yapan şirketler içinde de ilk 3-4 şirketten biridir. Diğerleri de bankaların faktoring şirketleridir" bilgisini verdi.
Düşük faiz zorlar
Türkiye gibi ülkelerde işletme sermayesi eksiği olduğuna da dikkat çeken Zafer Ataman, "Dolayısıyla bankacılık, finansal kurumlar, bütün firmalara çok entegre. Önümüzdeki dönemde işletme sermayesi ihtiyacının kazançlarla kapatılması gerektiğini varsaymamız lazım. Faizlerin düşük olduğu ortamda işletme sermayesi eksiğini şirketlerin çok fazla yönetmesi mümkün olmayabilir" değerlendirmesinde bulundu.
İdealim şirketlerin de tek çatıda birleşmesi
Yeni kanunda üç banka dışı finansal sektörün birliklerinin de tek çatı altında birleşmesi var. Ataman, birleşmenin yakın bir süre içinde realize olacağını anlatırken BDDK'dan da genelgelerin yayınlanmasını bekledikleri bir süreç yaşadıklarını aktardı. Aslında Ataman'a göre bu üç sektör birbirini tamamlayan ve bir yatırım bankacılığı konsepti ile çalışabilecek bir yapıya dönüştürülebilir. Ataman, "Faktoring işletme sermayesi ihtiyacını giderir. Leasing orta vadeli yatırım ihtiyacını karşılar" derken sektörün geleceği düzeye ilişkin idealini de şöyle anlattı: "Bu şirketler de tek çatı altında toplanıp lisansı başına sermaye şartı konulabilir. Yani faktoring yapıyorsa diyelim ki 20 lira, leasing yapacaksa bir 20 lira daha, ayrıca finansman  şirketi olmak istiyorsa bir 20 lira daha sermaye şartı getirilebilir. Kurumlarda banka dışı finansman çatısı altında birleşebilir. Kontrolleri daha konsolide yapılabilir. Benim ufuktaki idealim bu."

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster