Ana SayfaLeasing-FaktoringFaktoring sektörü çok hareketli---

Faktoring sektörü çok hareketli

2 / 4
Faktoring sektörü çok hareketli
17 Mayıs 2013 - 09:06 www.finansgundem.com

Kapıyı çalan yatırımcı var
Ataman, faktoring sektöründe yabancı sermaye oranının ise artmasını bekliyor. Ataman, "Pazarınız büyükse ya ortak olarak ya da private equity olarak yabancı yatırımcı gelir. Her iki yönde de yatırımcı var. Avrupa'dan gelende var Amerika'dan gelende var. Sadece fon koymak için gelenler var. Ama yabancı yatırımcı için iki kriter vardır. Ya  bilgiye gelir, ya da büyüklüğe. Her kurulan şirkete de gelip sana ortak olayım demez" yorumunda bulundu. Yurtdışından sektöre ilgi var. Peki sektörün yurtdışında bir yatırıma ilgisi var mı? diye sorulduğunda Ataman, "Orta vadede Türk faktoring şirketlerinin yurtdışında şube açmaya başlayacağını düşünüyorum" dedi. Faktoring tecrübesi örnek olur Ataman, Türk faktoring şirketlerinin yurtdışı açılımını yapabilecek bilgi ve tecrübeye sahip olduğunu anlatırken "Türkiye batının teknolojisinin ve know how'ının  bittiği yer. En azından faktoring sektörü için söylemek lazım; Türkiye'nin doğu sınırından Çin'e kadar böyle bir alan yok. Bu bölgeye know how'ın  aktarılmasında Türkiye'nin çok önemli bir rolü olabilir. Gelişmekte olan ülkelere Türkiye finansal bilgiyi yayabilecek gücü var " tespitini yaptı.
Ataman şöyle devam etti:
"Türkiye'de finansal bilgi, kimse küçümsemesin, çoğu ülkeden yüksek. Bu tecrübeyi nerelere götürebiliriz? Türkiye'nin doğusuna. Kazakistan, Azerbaycan, Tacikistan, Arap devletleri, Kuzey Afrika. Bunu yapabilecek gücümüzde var. Orta vadede bazı faktoring şirketleri buralarda şubeler açabilir. Malta'nın çok büyük bir faktoring şirketi olma yönünde ilerleyen bir grubu var. Onun mesela bir sürü ülkede şubeleri var. Üstelik buralarda dünyanın önde gelen yatırım bankaları yardımcı olabilir. Türkiye buraya bir köprü olabilir mi? Türkiye çok önemli bir atlama taşı olabilir."

İstanbul'da 'doğu' zirvesi yapacak

Ataman, Faktoring Derneği olarak da sektöre uluslararası bir açılım sağlamak için çalıştıklarını da anlatarak "Hatta Türk Faktoring Derneği dünyadaki meslekdaşları ile konuşup bu organizasyonu sağlamayı çalışıyor. Moskova ve Belgrad'a gidildi şimdi Polonya'ya gidilecek. Bu ülkelerin hepsi bu know how'dan yararlanmak istiyor. Biz dernek olarak da uluslararası alanda bu takdiri görüyoruz. Rusya'da en son masa konusu Türkiye'ydi. Rusya'da Türkiye'nin deneyimlerinden yararlanmak istiyor. Bu sistem öyle bir kurgulanmalı ki o ülkelere de örnek olsun. Türkiye'nin faktoring yapılanmasının bu ülkelerde çok ciddi örnekler oluşturacağına inanıyorum. Bizim üyelerimizde bu ülkelerde şube açabilir, hatta ortak olabilirler. Bir planımız daha var. Bu dernekleri İstanbul'da bir araya getirerek hep beraber 'doğuya nasıl know how götürebiliriz?' diye bir zirve yapmak istiyoruz. Çünkü bizim bazı faktoring şirketlerinin o ülkelerde ana ortakları da var" açıklamasını yaptı. Geçtiğimiz dönemde Eximbank ve TİM ile de bir protokol imzaladıklarını hatırlattığımızda Ataman, işbirliğinin temelinde 'faktoring bilincini ihracatçılar nezdinde artırmak ve uluslararası platforma ihracat ayağına nasıl taşınacağını tartışmak' olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: "Eximbank'ın bütün ülkelerde limitleri var. Sektör olarak yüzümüzü doğuya da dönerken Eximbank, aracı kurum olarak faktoring şirketlerini de benimseyecek. İhracatçının Kuzey Afrika'ya, Lübnan'a Kazakistan'a ihracatı var. Bunları Eximbank'ın limitleri üzerinden nasıl geçiririz bunu planlayacağız." İşin operatif tarafının dernekte, kaynakla garanti tarafının Eximbank'ta, ihracatçı tarafının da TİM tarafından organize edildiğini Eximbank nezdinde süratle çalışmaların yürütüldüğünü kaydeden Ataman, " Önce faktoring şirketlerinin limitlerinin oluşturulması lazım. TİM ile de bölgesel toplantılara başlanacak. Burada önemli bir ciro olacağını düşünüyoruz. İhracatta 2023 hedefi 500 milyar dolar. Bunun sadece yüzde 10'u büyük aşamadır. Birde yurtiçine gayri kabili rücu faktoringi getirebilirsek şu halimizle 49 milyar dolar ciro yapıyoruz. O zaman 100- 150 milyar dolarlık faktoringi çok rahat yaparız" diye konuştu.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster