Ana SayfaAraştırmaElin taşıyla elin kuşunu vuruyoruz---

Elin taşıyla elin kuşunu vuruyoruz

1 / 3
Elin taşıyla elin kuşunu vuruyoruz
09 Mayıs 2013 - 10:17 www.finansgundem.com

İhracatın Yıldızları Ödül Töreni'nde konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bu yılki büyümenin daha yüksek olacağını belirterek, "Üreterek, yatırımla, ihracatla büyüyorsak sorun yok" mesajını verdi.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan "Eğer biz üreterek, yatırım yaparak, ihracat yaparak büyüyorsak hiçbir sorun yok ama bankalardan kredi çekip de tüketerek büyüyorsak işte o noktada biz ‘dur' diyoruz" dedi. Türkiye'nin bu yıl daha yüksek büyüyeceğini ama büyümenin kaynağının da çok önemli olduğunu kaydeden Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Kazanıp harcıyorsak yine sorun yok. Eğer halkımız geliriyle orantılı harcama yapıyorsa sorun yok ama kazanmadan, kredi çekerek harcıyorsak, hak etmediğimiz bir refah seviyesini yaşamaya çalışıyorsak, o noktada tedbirli olmalıyız. Allah korusun bu durum hem sosyal açıdan farklı bir tablo oluşur hem de makro ekonomik açıdan ciddi riskleri beraberinde getirebilir" uyarısında bulundu. Babacan, bir başka bakış açılarının da "Ne kadar ihracat, o kadar iç tüketim" olduğunu kaydederek, Türkiye'nin böyle bir tabloda son derece dikkatli gitmesi, istikrar ve güven ortamını mutlaka koruması ve güçlendirmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
DÜNYA Gazetesi ile DHL Express işbirliğinde, Akbank'ın ana, Vodafone Türkiye'nin iletişim sponsorluğunda 11'incisi düzenlenen İhracatın Yıldızları Ödül Töreni'nde konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, katma değerli üretimin önemine de değindi.
İhracatın 2002 yılında 36 milyar dolar iken geçen yıl sonu itibariyle 152 milyar doları aştığına işaret eden Babacan, ihracatın milli gelire oranla da her yıl arttığını, Avrupa Birliğine (AB) bağımlı bağımlı ihracat yapısının da değiştiğini, Ortadoğu ve Afrika ihracatının neredeyse Avrupa pazarını yakaladığını ifade etti.
Singapur 5 milyon ihracatı 408 milyar $
Sermaye ve teknoloji yoğun ihraç mallarının 2002 yılındaki toplam 36 milyar dolarlık ihracatın yüzde 46'sını oluştururken geçen yıl toplam 152 milyar dolarlık ihracat içinde yüzde 63'lük paya sahip olduğu bilgisini veren Babacan, "17 milyon nüfuslu Hollanda'nın geçen yılki ihracatı 650 milyar dolar. 11 milyon nüfuslu Belçika'nın geçen seneki ihracatı 450 milyar dolar. 8 milyon nüfuslu İsviçre'nin geçen seneki ihracatı 226 milyar dolar. 5 milyon nüfuslu Singapur'un geçen yılki ihracatı 408 milyar dolar. 30 milyon nüfuslu Malezya'nın geçen yılki ihracatı 227 milyar dolar.
Dolayısıyla bizim 2023 hedefimiz dahi dünyaya bakıldığında hala yeterli bir hedef değil. Dönüp dolaşıp katma değer noktasına geliyoruz" değerlendirmesini yaptı. Türkiye'de iş gücü piyasası ile eğitim sistemi arasında ciddi kopukluk bulunduğuna dikkati çeken Babacan, bazı mesleklerde ciddi eleman açığı olduğunu, bazı mesleklerde de gençler üniversiteden mezun olduğunda o mesleğin bugünün ekonomisinde karşılığı olmadığını gördüğünü vurguladı. Babacan, "Ayrıca sanayi ile üniversitenin işbirliğinin de güçlendirilmesi gerekiyor. Dünyada ortalama eğitim seviyesi Türkiye'deki gibi 6.5 yıl olup da 10 bin 500 dolar kişi başı milli gelire sahip ülke yok ama 6.5 yıl eğitim seviyesine sahip olup da 25 bin dolar kişi başı milli geliri olan ülke hiç yok. Dolayısıyla eğitimle ilgili sorunlarımızı çözmeden bizim 2023 hedeflerimize ulaşmamız ancak bir hayal" ifadelerini kullandı.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster