Ana SayfaBankacılıkEkonomistler Merkez'in faiz kararını değerlendirdi---

Ekonomistler Merkez'in faiz kararını değerlendirdi

7 / 7
Ekonomistler Merkez'in faiz kararını değerlendirdi
25 Nisan 2019 - 16:25 www.finansgundem.com

İş Yatırım Tarafından Hazırlanan Analiz:

"PPK Notundan Çıkan Mesajlar

Merkez Bankası (TCMB) bugünkü toplantısında politika faizinde bir değişiklik yapmadı ve haftalık repo faizini %24'te tuttu. Beklentimiz ve piyasa öngörüsü de faizlerde herhangi değişiklik yapılmayacağı yönündeydi. Bugünkü PPK notundaki en önemli değişiklik önceki metinlerde "enflasyonu etkileyen gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir" ifadesinin kaldırılması oldu.

Yeni eklenen cümle ise şu şekilde: "Enflasyon görünümünü etkileyen unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek, parasal duruş enflasyonu hedeflenen patika ile uyumlu seviyelerde tutacak şekilde belirlenecektir". Öte yandan enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkı parasal duruşun korunmasına karar verildiği söylemi yerini koruyor. Bu bağlamda yapılan değişiklikler para politikasının geleceği açısından enflasyonun seyrini daha önemli hale getirdi. Enflasyon cephesinde TCMB gıda fiyatları, ithal girdi maliyetlerindeki artışlar ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seyir nedeniyle fiyat istikrarına yönelik risklerin devam ettiğini söylüyor. Daha önceden enflasyonu düşürücü yönde etki eden ithal girdi maliyetleri (kur gelişmeleri ve petrol fiyatı) bu toplantıda tam aksi yönde enflasyonu yukarı çeken faktör olarak öne çıkıyor.

Öte yandan iç talep gelişmeleri (büyümedeki yavaşlama) enflasyon göstergelerindeki iyileşmeyi desteklemeye devam ediyor. Yapılan değişiklikler enflasyon konusunda Merkez Bankası'nın önceki toplantıya kıyasla daha karamsar olduğuna işaret ediyor. İktisadi faaliyet cephesine dair görüşte bir değişiklik var ancak bu değişikliğin çok önemli olmadığını düşünüyoruz. Önceki notunda ekonomideki dengeleneme eğiliminin belirginleştiğini söyleyen Merkez Bankası bugünkü notunda dengelenmenin devam ettiğini söylüyor ancak belirginleşme sözünü kaldırıyor. Özetle nottan çıkardığımız 3 mesaj artık ilave faiz artışı olmayacak, koşullar (kur ve enflasyon) müsaade ettiğinde faiz indirimleri başlayacak, ancak faiz indirimi için şartlar kısa vadede uygun görünmüyor. Bu bağlamda her ne kadar ilave sıkılaştırma söyleminin kaldırılması güvercin bir mesaj olarak algılansa da, enflasyon düşene kadar sıkı duruşun korunacağı görüşünün korunması ve fiyat istikrarına etki eden faktörlerin (kur, gıda) enflasyon üzerinde yaratacağı ilave riskler nedeniyle Haziran ayındaki faiz indirimi ihtimali oldukça azalıyor. Gelecek hafta Salı günü açıklanacak enflasyon raporunda TCMB'nin enflasyonun seyrine yönelik vereceği yönlendirme faiz indirimleri konusundaki fikrimizi netleştirecek. Muammer Kömürcüoğlu / Ekonomist | Araştırma"

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster