Ana SayfaMakro EkonomiDünyayı altüst edecek enerji!---

Dünyayı altüst edecek enerji!

1 / 11
Dünyayı altüst edecek enerji!
27 Eylül 2013 - 15:08 www.finansgundem.com

Dünya enerji devi Shell, Türkiye’de 90’ıncı yılını kutluyor. Shell ilk kez, 1923 yılında açtığı ilk akaryakıt istasyonuyla Türkiye pazarında faaliyete başlamıştı. Firma bugün kara, hava ve deniz araçlarına akaryakıt ve madeni yağ satışına devam ediyor. Ayrıca, petrol ürünleri dağıtımı ve doğalgaz ithalatı da yapıyor. Türkiye’de petrol arama işine 1960’lı yıllarda başlayan Shell, son birkaç yıldır ise ‘upstream’ (arama-üretim) işine ağırlık verdi. 2011 yılında TPAO ile iki anlaşma yaptı. Üçüncüsünü de 2012 yılında gerçekleştirdi. Bu anlaşmalarla Akdeniz ve Karadeniz’de derin deniz araması yapılırken, Güneydoğu’da da kayagazı ve petrol araması sürüyor. Güneydoğu’da Dadaş formasyonu olarak adlandırılan sahada uzun vadeli bir arama çalışması başlamış durumda.
Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem, Diyarbakır ve Batman’ın kuzeyindeki sahada fizibilite çalışmalarının bir yıldır sürdüğünü belirterek, şu anda kule ve kampın kurulma aşamasında olduğunu ve yolların yapıldığını söylüyor, yakın bir zamanda da ilk kuyunun açılacağı bilgisini veriyor. Karadeniz’de aramalar için 200 milyon dolar maliyetin Shell tarafından karşılanacağını belirten Erdem, Türkiye pazarında ‘upstream’ (arama-üretim) ve ‘downstream’ (satış-pazarlama) faaliyetlerinin eşit oranda ve dengeli olacağını dile getiriyor. Erdem, potansiyeli bilinmese de kayagazı üretiminin başlamasıyla dengelerin değişebileceğini, Türkiye’nin kendi enerji ihtiyacını karşılamasının çok önemli bir dönemeç olacağına dikkat çekiyor. Erdem, “Hepimizin gönlünde yatan, Türkiye’nin kendi enerji ihtiyacını karşılayabilmesi” diyor.
Ülke Başkanı Ahmet Erdem, Shell’in Türkiye’de bir asra yaklaşan macerasını, pazardaki konumlanışını ve yeni dönemdeki stratejisini Para Dergisi’ne anlattı…

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • BİZ DÖYLEYELİMDE .30 Eylül 2013 20:14

    ABD sana oişleri yaptırırmı 1 sene sonra bizimkiler petrol aramaktan birşey bulaadık diye İFLASLARINI vereceklerdir.

  • serkan ç28 Eylül 2013 13:19

    ohhh petrol yasası çıktı yaa. Artık herkes petrol arar oldu. Bakalım 1 sene içinde kaç ÖZEL şirket petrol bulacak ülkemizde!!!

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster