Ana SayfaRöportajlarDr. Artuğ Çetin, küresel hedef Bağımsız ve Milli Para Sistemi’ni anlatıyor---

Dr. Artuğ Çetin, küresel hedef Bağımsız ve Milli Para Sistemi’ni anlatıyor

5 / 8
Dr. Artuğ Çetin, küresel hedef Bağımsız ve Milli Para Sistemi’ni anlatıyor
29 Mayıs 2019 - 08:33 www.finansgundem.com

“BU SİSTEM ULUSLARARASI BİR HEDEF”

- Bu sistem bir ütopya mı, bireysel bir düşünce mi ya da uluslararası bir hedef mi? 

Dr. Artuğ Çetin: Bu sistem uluslararası bir hedef. Bağımsız ve Milli Para Sistemi zaten halihazırda 30 ülkede temsil edilen sivil toplum hareketi. Bir hareket ve bir uyanış var. Artık paramızın karşılığı borç olmasın ve paramızın bir karşılığı olsun diyoruz. Temel olarak küresel bir uyanış diye tanımlayabiliriz.

- “Borçlarımızı ödemek için büyümek zorundayız” yorumundan hareketle, bu para sistemi, ekonomilerin büyüme baskısı olmadan istikrarlı kalmasında ne derece etkili olacak?

Dr. Artuğ Çetin: Bağımsız ve Milli Para Sistemi’nde büyümek zorunda değilsiniz. Bugün niye büyümek zorundayız biliyor musunuz? Bugün piyasalara sürülen para kredi. Kredi ödenmek zorunda. Ödemeyi nasıl yapıyoruz peki? Kaydi olarak, yani nakit olmadan. Karşılıksız olarak enter tuşuna basarak ürettiğimiz krediyle. Reel sektörde alın teriyle büyümeliyiz ki bir enter tuşuyla üretilmiş parayı ödeyebilelim. Bugün dünya oranına baktığınız zaman borçluluk oranıyla gayri safi milli hasılanın oranı zaten uçlara gelmiş durumda. O yüzden bu sistem çökecek ve çökmeye de mahkum.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • baypipo29 Mayıs 2019 14:10

    sözüm ona IMF nin onayladığı !!! bağımsız bir milli para sistemine şüphe ile bakarım şahsi fikrim tabi kitabı okumakta fayda var okuyalım okutalım :) tartışalım 

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster