Ana SayfaRöportajlar Dijital girdap kimleri yutacak?---

Dijital girdap kimleri yutacak?

1 / 7
 Dijital girdap kimleri yutacak?
24 Ocak 2017 - 08:25 www.finansgundem.com

SERAP SÜRMELİ – FINANSGUNDEM.COM / ÖZEL HABER

150 milyar dolarlık teknoloji devi…

32 yılda tırmandığı nokta, 170 ülkede konuşlanmış, çalışan sayısı 70 bini aşmış. Türkiye’de ise iki büyük kentte iki ofisi, 100’den fazla çalışanı ve 650 iş ortağı var. 18 yıl önce başlatılan network akademilerinden şu ana kadar 50 bin mezun verilmiş.

Bugünlerin önemi ise ayrı, gurur veren rakamlar kadar, uzun yıllır Türkiye’de olmanın, finans sektörüyle işbirliğinin mutluluğu da öne çıkıyor. Bilgi teknolojisine ihtiyaç duyan her kurumla çalışan ve teknolojik donanımları, yazılımları ve bunlara bağlı hizmetleri sağlayan Cisco, Türkiye’de 20’nci yaşını kutluyor.

Bilindiği gibi özellikle ‘bankacıların içi’ son dönemlerde siber saldırılarla yanıyor. Yanıyor çünkü, kulislerde büyük kayıpların olduğu iddiaları konuşuluyor. Bu siber darbeleri durdurmak, veri güvenliğini artırmak için çare yok mu? Çaba harcanmıyor mu? Hem de pek çok! Peki, bu hayati tedbirler ülkemizde ve dünyada nasıl uygulanıyor?

Kritik ‘küresel sorunu’ konunun uzmanlarından Cisco Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Onur Akın’a yöneltiyoruz. Akın, “Kesin olarak şunu söyleyebilirim, dünyada ne yapılıyorsa Türkiye’de de aynısı yapılıyor. Ama bir taraftan da hayatımızın gerçeği ve bunu kabul etmemiz lazım çünkü, bu güvenlik tehditleri hep olacak” diyor. Türkiye’de önceliği ise çok önemli bir sektöre veriyor: “Özelikle bankalar, hedefli saldırılar içinde çok cazip oluyorlar.”

Anlaşılan o ki bankacılara rahat bir uyku artık haram! “Canım yanmasın” diyenlerin elleri tetikte, gözleri hep açık, siber gardları hep uyanık kalacak.

Evet teknoloji para demek, savunma bütçe ister ama ‘kolay dehedef olmak istemeyenler’ ekibini de unutmamalı. Usta’nın sözleri de o yönde uyarı zaten: “Güvenliğe ayrılan bütçe kadar burada çalışacak insanlar da bilinçlendirilmeli.”

Problemler dağ gibi. Güvenli Veri Merkezi ne kadar önemli, dijitale yatırım yapmayan bankaların sonu mu geliyor? Hepsi de bizi, sohbetimizi bekliyor... “Bay Yanıt” karşımda duruyor.

Sözü, Cisco Türkiye’nin tüm sektörleri kapsayan raporuna getiriyorum. 19 trilyon dolarlık bir hesap söz konusu. Bireysel Bankacılık tarafına düşen pay da müthiş, ‘405 milyar dolarlık bir fırsat beklentisi’. Tamam rakamlar devasa ama bu fırsatın ne kadarı Türkiye’ye yansıyor? Dev şirketin hesap makinesinde ne yazıyor? Onur Akın, “20 milyar dolar” diyor. Yani yüzde 5. Global bir kıyaslama yapınca az mı çok mu, yorumu size bırakıyorum.

Çok sıcak bir paniği, ‘siber terörü’ dinlerken Akın, ‘dijital girdap’ deyince irkiliyorum. İlginçtir, ilk aklıma gelen George Lucas oluyor. Dijital girdap Star Wars’u hatırlatıyor. Onur Bey, şirket içi bir çalışmadan bahsediyor: “Tabi ki bu dijital girdabın bütün sektörlere etkisi var. Telekomünikasyon ilk sırada. Arkasından...” Finansı bekleyenler yanılıyor. Teknolojinin bu kadar yoğun işgücüne, yaratıcılığa sahip olduğu bankacılık ancak dördüncü sırada gözüküyor. Onur devam ediyor: “Bütün sektörler dijital girdabın içinde ve tehditle karşı karşıya.” Ekliyor: “Diyeceksiniz ki ne kadarı farkında? Ne yapıyor bu insanlar?..”

Evet, bu insanlar ne yapıyor?

Cisco Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Onur Akın, Finansgundem.com’a anlatıyor...


ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster