Ana SayfaMakro EkonomiAnalistler cari denge verisini değerlendirdi---

Analistler cari denge verisini değerlendirdi

3 / 4
Analistler cari denge verisini değerlendirdi
11 Mart 2019 - 13:46 www.finansgundem.com

Halk Yatırım: Yıllık açıktaki düşüş belirgin devam ediyor

Cari denge Ocak ayında beklentilerimize yakın seviyede olarak 0,81 milyar dolarlık açık sonrasında (geçen yılın aynı ayında 7,03 milyar dolarlık açık kaydedilmişti), yıllık cari açık Aralık sonundaki 27,8 milyar dolardan Aralık sonunda 21,6 milyar dolara geriledi. Şubat ayına ilişkin dış ticaret verileri de, yıllık açıktaki gerilemenin hızla devam ederek 17 milyar dolar civarına inebileceği yönünde. Hem kur hem de talep gelişmelerine ek olarak, ihracatı destekleyici yeni program anlayışı, ılımlı enerji fiyatları ve baz etkisi doğrultusunda, yıllık cari açıktaki düşüşün özellikle bu yılın ilk yarısında hızla devam edeceğini ve 5-10 milyar dolar bandına kadar inebileceğini yılın ikinci yarısında ise yeniden dengelenme sürecinin belirginleşmesi ve baz dezavantajı ile yılı 19 milyar dolar civarında tamamlayabileceğini tahmin ediyoruz Bu durumda da, 2017 sonunda %5,6 düzeyinde olan ancak 2018 yılını %3,6 seviyesinde tamamlayan cari açık oranı 2019 sonunda %2,6’lar seviyesine kadar inebilir. 

Ocak ayı cari dengedeki iyileşmeyi destekleyen gelişmelerde, dış açıktaki sert düşüş, turizm gelirlerinde yıllık artış ve doğrudan yatırımlarla ilgili kar transferlerinde azalış gibi unsurlar etkili. 

’Çekirdek’ dengenin ise, Ocak ayında da fazla vermeyi sürdürdüğünü ve yıllık fazlasını Aralık ayının ardından Ocak ayında da artırdığını görüyoruz. Yıllık ’çekirdek’ fazla Ocak ayında 23,9 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti (Aralık ayında 19,5 milyar dolar ’çekirdek’ fazla şeklinde idi).  

Finansman tarafında ise, reel sektörün yatırımlara yönelik uzun vadeli borçlanmasında ‘eksi’ tarafta kalmaya devam etmesi ve bankaların yurt dışı muhabirlerindeki döviz mevduatlarında artış gibi zayıflıklara karşılık doğrudan yatırımların devam eden katkısı, Ocak ayı içerisinde gerçekleştirilen 2 milyar dolar ve 1,25 milyar euroluk Eurotahvil ihraçları eşliğinde yabancı yatırımcıların DİBS’de yeniden ‘alım’ tarafına geçmesi ve yatırımcıların hisse senedi tarafında ‘alım’ pozisyonunda kalmaya devam etmesi gibi iyimser gelişmeler dikkat çekiyor.  

‘Net hata ve noksan’ kaleminin ise negatif bölgeye geçtiğini izliyoruz. 2018 yılı tamamında 21 milyar dolarlık girişe işaret eden net hata ve noksan kaleminin, 2019 yılının ilk ayında 1,8 milyar dolarlık çıkışa işaret ettiğini görüyoruz. 

Cari denge ve finansman dengesinde iyileşmenin sonucu olarak da, resmi rezervlerde, Ağustos-Eylül dönemindeki toplam 11,55 milyar dolarlık düşüşün ardından dört aydır art arda artış görüyoruz. Aralık ayındaki 0,9 milyar dolarlık artış sonrasında Ocak ayında da 3,5 milyar dolarlık artış söz konusu. TCMB haftalık rezerv verileri, Şubat döneminde de şimdiye kadar devam eden artış trendinin korunduğuna ve 2 milyar dolar civarında artış olabileceğine işaret ediyor. 

Kurun mevcut seviyeleri ve beklentilerimiz doğrultusunda iç talepte zayıf seyir, cari dengedeki iyileşmenin devam edeceğine işaret etmesine karşılık son dönemde toparlanma eğilimi gösteren ve Aralık ayındaki dip seviyesinden yükselişe geçen petrol fiyatlarının seyri, cari açıktaki hızlı düşüşün boyutu açısından kritik olacak. Finansman tarafında da, Fed’in sıkılaştırıcı politikalarında yavaşlamaya ek olarak, ticaret savaşlarına ilişkin olumlu beklentiler, gelişen ülke piyasalarına sermaye girişini destekleyebilecek olması dolayısıyla olumlu olarak yorumlanabilir. Ancak şimdiye dek küresel sermayenin gelişen piyasalara akışında yavaşlamaya neden olan ticaret savaşlarının kesin olarak ne şekilde ilerleyeceğinin halen önemini koruduğunu da belirtmek gerekir. " 


ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster