Ana SayfaGündemBRIC sorgulanıyor---

BRIC sorgulanıyor

1 / 4
BRIC sorgulanıyor
02 Mayıs 2019 - 10:11 www.finansgundem.com

Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’in ilk harflerinden oluşan BRIC kısaltması, 2001 yılında Goldman Sachs’ın kıdemli ekonomisti Jim O’Neill tarafından ortaya atılmıştı. O’Neill bu dört büyük gelişen ekonominin, dünya ekonomisini yeniden şekillendireceğini söylemişti.

Bu görüşe muhalif olanlar ise bu ülkelerin kültürel ve sosyal olarak çok farklı olduğunu, bir arada gruplandırılamayacağım vurgulamış ve bunun Goldman Sachs’m bir pazarlama girişimi olabileceğini savunmuşlardı. Jim O’Neill ise geniş coğrafyalara hükmeden, büyük kaynakları bulunan bu dört ülkenin dünya ekonomisinde giderek büyüyen bir pay sahibi olacağını, dolayısıyla ekonomiye yön verilmesinde onlara daha fazla söz hakkı tanınması gerektiğini savundu.

Goldman Sachs tarafından 2001 yılında yayımlanan “Building Better Global Economic BRICs” (Daha İyi Küresel Ekonomik BRIC’ler İnşa Etmek) başlıklı raporda, dünyanın ilk kez BRIC fikri ortaya atıldı. İki yıl sonra yayımlanan “Dreamingwith BRICs: The Path to 2050” (BRIC’lerle Rüya Görmek: 2050’ye Giden Yol) başlıklı raporda ise BRIC fikri iyice perçinlendi. Burada BRIC kısaltması biraz da İngilizce’de tuğla anlamına gelen “brick” kelimesi ile çağrışım yapılarak kullanılıyordu. 

Raporda gelecek 50 yıl içinde bambaşka bir dünya ekonomisinin söz konusu olacağı Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’in dünya ekonomisinde büyük bir güç haline geleceği vurgulandı. Ayrıca 40 yıldan az bir süre içinde BRIC ekonomilerinin dolar bazında 6’lar Grubu (G-6) ülkelerinden (ABD, Almanya, Fransa, Britanya, İtalya, Japonya) daha büyük bir ekonomik güç olacağı belirtildi. Raporda BRIC’in 2025’te G-6’nın yarısı kadar olacağı, 2050’de o zamanki G-6’dan sadece ABD ve Japonya’nın dünyanın altı büyük ekonomisi arasında yer alacağı vurgulandı. 

İlk 10 yılda bu ülkeler gerçekten beklentileri karşıladı ve ötesine geçti. Yatırım bankaları, düşünce kuruluşları ve akademi başarıya inandı ve herkes BRIC hakkında konuşuyordu. 2010’da gruba Güney Afrika da eklendi ve kısaltma BRICS oldu. 

Bu ülkeler 2003’te dünya gayrisafi yurtiçi hasılasının (GSYİH) yüzde 20’sinden azını temsil ederken 10 yıl sonra yüzde 30’una ulaştı. Çin ve Hindistan katlanarak büyüyordu, Brezilya ve Rusya ise artan emtia fiyatları sayesinde yarışta geri kalmıyordu. Dört ülke de O’Neill’in tahminlerinin gerçekleşmesini sağladı. 


ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster