Ana SayfaRöportajlarBooth: Türkiye’nin rolü çok büyük---

Booth: Türkiye’nin rolü çok büyük

2 / 7
Booth: Türkiye’nin rolü çok büyük
17 Kasım 2014 - 07:14 www.finansgundem.com

YÜKSEK VERİMLİLİĞİ VE BÜYÜK YATIRIMLARI TÜRKİYE’NİN POZİTİF YANI

Finansgundem.com: Dışarıdan Türkiye’ye baktığınızda nasıl bir ülke görüyorsunuz? Türkiye’nin pozitif ve negatif özellikleri nelerdir?

Dr. Jerome Booth:  Türkiye’nin pozitif yanı Avrupa ve ABD gibi yüksek borç oranına sahip olmaması. Global ekonomide iki büyük makro ekonomik problem var; ilki ağır borçluluk, diğeri ise global dengeyi bozan döviz ticareti fenomeni. Benim ülkem İngiltere’de borcun GSYH’ya oranı yüzde 500 seviyesinde Bu oran büyümekte olan ülkelerde yüzde 25 seviyesinde. Türkiye’nin pozitif yanı yüksek verimliliği ve büyük yatırımları.

Türkiye’nin zayıf yanı ise ihracat çeşitliliği. Türkiye, Avrupa’nın haricindeki pazarlara da ihracat yapabilmeli. Ortadoğu’ya ve Kuzey Afrika’ya daha çok odaklanılmalı ancak her ikisinde de problemler var. Buna ek olarak Türkiye’de doğru olmayan bir para politikası var. Paranın değeri düşürülerek TL’nin rekabetçi gücü arttırılıyor. Ancak piyasalarda belirsizliğe karşı başka ne yapılabileceği konuşuluyor. Mevcut para politikasının riskli olduğunu ve istenilen sonucu vermediğini görüyoruz.

Büyüyen pazarlar arasında doğru olmayan para politikası uygulamalarını Brezilya’da da görüyoruz. Onların da size benzer problemleri var. Bence Türkiye’nin pozitif yanı orta vadede politik kararlılığa sahip olacak olması. Fakat esas nokta bu kararlılığın reform programı olarak nasıl uygulanacağında ve yatırımcıların nasıl Türkiye’ye çekileceğinde. Türkiye hakkında oldukça iyimserim ama sürecin zaman alacağını düşünüyorum.

Batılı yatırımcıların Türkiye’de tam olarak ne olduğunu bilmemelerinden kaynaklanan algısal bir problem var.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster