Ana SayfaRöportajlarBayburt’un kaderini değiştiren müze---

Bayburt’un kaderini değiştiren müze

1 / 6
Bayburt’un kaderini değiştiren müze
17 Haziran 2016 - 16:05 www.finansgundem.com

Bundan 10 yıl öncesine kadar ekonomisi yalnızca hayvancılık ve madencilikle anılan Türkiye’nin 73’üncü ili Kuzey Doğu Anadolu’nun “unutulan” köşesi Bayburt. Türkiye’nin köyleriyle birlikte nüfusu 80 bin civarında olan en küçük kenti. Bayburt çok ciddi anlamda göç veren kentlerin başında geliyor. Ancak “Baksı Müzesi”nin kurulması ile Türkiye’nin iki ilçeli en küçük ili Bayburt’ta artık turizm sektörü konuşuluyor. Çünkü 2015’te yüzde 25’i yurtdışından olmak üzere 15 bin ziyaretçinin geldiği Baksı Müzesi artık Bayburt’u yurtdışına taşıyor. Bu sene ziyaretçi sayısının 20 bini bulması hedefleniyor.

Bayburt’u Türkiye’nin belki de diğer tüm kentlerinden ayrıştıran, özel bir konuma getiren ise tüm sıra dışılığı, çılgınlığı, sanat aşkı ve vatan sevgisi ile bir hayali gerçekleştiren Prof. Dr. Hüsamettin Koçan.

Müze, Bayburt’un merkezine 45 km uzakta yer alan Bayraktar Köyü’nde yer alıyor. Köyün eski adı Baksı; Kazak ve Kırgızlar baksı’yı şaman yerine, Türkmenler ise toplanma noktası, şair ve hekimlerin yer aldığı bölge olarak kullanıyor.

Bayburt’ta havalimanı olmaması nedeniyle Baksı’yı görmek isterseniz, Erzurum’da uçaktan indikten sonra üç saat yol gitmeniz gerekiyor. Muhteşem bir doğa ve tek şeritli bozuk köy yollarında giderken, “Birileri bize şaka mı yapıyor, ne müzesi” diyorsunuz? Sanırım yol boyunca gelenlerin hepsi bu düşünceye kapılmasın diye belli aralıklarla ‘Baksı Müzesi’ levhasını görüyorsunuz. Ve nihayet bir yanda dağ, bir yanda Çoruh Nehri ve arada müzenin sergi binaları, interaktif atölye ve tasarım çalışma alanları ile konukevine ulaşıyorsunuz.

Para Dergisi’nden İdil Taraklı, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde yıllarca öğretim üyeliği ve dekanlık yapan Hüsamettin Koçan ile 16 yıl önce doğduğu köyde başlayan Baksı Müzesi serüvenini ve gelecek hayallerini konuştu…


YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster