Ana SayfaBankacılıkBanka CEO'larının zorlu sınavı!---

Banka CEO'larının zorlu sınavı!

5 / 8
Banka CEO'larının zorlu sınavı!
06 Nisan 2016 - 10:31 www.finansgundem.com

KRİTİK NOT KÂRLILIKTA

Banka CEO'ları geçen yıl asıl güç sınavını kârlılıkta verdi. Yılın ilk yarısında yüzde 10 net kâr artışı gören sektörde, bu oran yıl sonu itibarıyla yüzde 5,9'a kadar geriledi.

Bu tablonun sektörel nedenlerini Yapı Kredi CEO'su Faik Açıkalın şöyle aktarıyor: "Yeni düzenlemeler tüm bankaları etkiledi. Öte yandan artan fonlama maliyetle­ri nedeniyle marjlar daralma gösterdi ve bankacılık dü­zenlemeleri sonucunda komisyon gelirlerinde kısıtlama yaşandı." Bu ortamda ICBC hariç, halka açık bankaların yöneticileri net kâr yazsalar da sadece 4 CEO yıllık baz­da büyüme gerçekleştirebildi. Bu tabloda aktif büyüme­de lider ICBC'nin net karlılığında yüzde 235 erime yaşa­ması dikkat çekti. 2014'te 13 milyon TL kâr eden banka. 2015'te 17 milyon TL zarar yazdı. Tunç Akyurt, "Toplamda 30 milyon TL performans farkı var aslında bu sektörü için oldukça küçük bir meblağ. Satın alma son­rasında yaşanan tek seferlik maliyetler 2015 zararında rol oynamış olabilir" diyor.

Sektörde net kârlılığını en yukarı taşıyan Albaraka Türk Katılım Bankası'nın genel müdürü Fahrettin Yahşi, bunu verimli bir yıl yaşamalarına, risk yönetimi güçle­rine ve 2015 planlarını temkinli yapmalarına bağlıyor.

TSKB'deki kârı ise bankanın genel müdürü Türkakın, yüksek kur ortamında bankanın faiz getirili aktiflerinin ağırlıklı yabancı para cinsinden oluşmasına bağlıyor.

Kârını artıranlar arasında iki kamu bankasının öne çıkması da dikkat çekici. Bunun nedenleri danışman Tunç Akyurt'a göre son 3-4 yılda kamu bankalarının hem altyapılarına ciddi yatırım yaparak yenilenmeleri hem daha rasyonel ve bilimsel yöntemlerle bankacılık yapmaya başlamaları oldu.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster