Ana SayfaBankacılıkBanka CEO'larının zorlu sınavı!---

Banka CEO'larının zorlu sınavı!

4 / 8
Banka CEO'larının zorlu sınavı!
06 Nisan 2016 - 10:31 www.finansgundem.com

MEVDUAT TOPLAMADA ZORLANDILAR

Performans tabloları, banka yöneticilerinin büyümede en zorlandıkları alanın mevduat toplamak olduğunu ortaya koyuyor. Sadece 4 CEO, banka mevduatlarını sektörün üzerinde büyütebildi. Tabii burada sistemde 2012'den beri verilen kredilerin toplam mevduattan yüksek sey­retmesi de önemli bir gösterge. Bu gerçek, bankaları mevduat rekabetine sürüklüyor.

2015 sonunda kredi-mevduat oranının yüzde 120'ye yaklaşmasıyla mevduat piyasasında rekabet hem yük­seldi hem daha pahalı hale geldi. Bu ortamda Akbank, 2015'te mevduatını yüz­de 22,55 büyüterek ilk sı­rayı aldı. Akbank Genel Müdür'ü Hakan Binbaşgil, nasıl büyüdüklerini, "2015'te yeni kazandığımız 800 bini aşkın müşterileri­miz mevduat artışına katkı sağladı. Artış hem TL hem yabancı para mevduatta sağlandı. Özellikle vadesiz mevduatta pazar payı kazanımlarımız memnuniyet ve­riciydi" şeklinde aktarıyor.

Ancak burada bankanın farklı stratejisi de dikkat çekti. Çünkü mevduattaki bu yükseliş, bankanın kre­di büyümesine yansımadı. Bankacılık danışmanları. Akbank'ın bilinçli olarak

daha defansif bir büyümeyi seçtiğine ve özellikle birey­sel kredilerle kredi kartları tarafında daha tutucu bir po­litika izlenmiş olabileceğine değiniyor.

Binbaşgil ise bu durumu "Sorun haline gelen kredi/ mevduat rasyosunda biz yılı yüzde 103 ile sektör ortala­masından çok daha iyi bir noktada tamamladık" şeklinde gerekçelendiriyor.

Geçtiğimiz yıl mevduat toplamada, bankaların müş­teri sayılarındaki artış lokomotif rol oynadı. Bu durumu mevduatlarını yüzde 20,7 artıran Yapı Kredi CEO'su Faik Açıkalın, şu sözleriyle doğruluyor: "Müşteri tabanımızı büyütmeyi ve dağıtım kanallarımızı genişletmeyi sürdürdük. 2015 yıl sonu itibarıyla toplam müşteri sayımız 21,3 milyona ulaştı."

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster