Ana SayfaBankacılıkBanka CEO'larının zorlu sınavı!---

Banka CEO'larının zorlu sınavı!

1 / 8
Banka CEO'larının zorlu sınavı!
06 Nisan 2016 - 10:31 www.finansgundem.com

2015, hem yurtiçi hem yurtdışı belirsiz­liklerin yüksek olduğu bir yıldı. Öyle ki bankacılık, geçtiğimiz yıl birkaç cep­hede birden mücadele verdi. FED'in faiz artırımı karan beklentisi tüm yıl boyunca etkili oldu. Türkiye'nin ken­dine özgü zorlukları da banka yöneti­cilerinin gündemine oturdu. Finansbank Genel Müdürü Temel Güzeloğlu. bu zorlukları "2015'te yurtiçi piyasa­lardaki temel belirleyici siyasi gelişmeler oldu. Haziran seçimlerinden sonra hükümet kurulamaması ve kasımda tekrar seçime gidilmesiyle artan siyasi belirsizlik ve uzun süredir ülke gündeminde olmayan güvenlik endişeleri­nin tekrar kendini göstermesi, Türkiye'ye ilişkin risk al­gısını olumsuz etkiledi" şeklinde özetliyor.

Bu ortamda TL, en çok değer kaybeden gelişmekte olan ülke para birimleri arasında yer aldı. 2014'ün ikinci çeyreğinden itibaren tek haneye gerileyen tahvil faizleri, yeniden çift haneli seviyelere yükseldi. Yine de bu karı­şık ortamda banka yöneticileri büyümeyi başardı. Öyle ki BDDK verilerine göre, sektörün aktif büyüklüğü bir önceki yılın sonuna göre yüzde 18,2 artarak 2,36 milyar TL'ye yükseldi. Geçtiğimiz yıl mevduatta da yüzde 18,3 büyüme yakalandı. Sektör 2015'te kredilerde yüzde 19,7 büyümeye imza attı.

Banka CEO'larının bu dalgalı sularda en büyük sı­navları, kârlılık oldu. Yüksek seyreden fonlama maliyetlerinin faiz marjları üzerindeki olumsuz etkisi ve bankacılık dü­zenlemeleri sonucunda artan ek maliyetler nedeniyle banka yöne­ticileri kâr yazmada çok zorlandı. Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş'in de değindiği gibi, 2005-2010 arasında ortalama yüzde 18 olan bankaların özkaynak kârlılığı 2011-2015 arasında yüzde 12’li seviyelere geriledi. 2015 sonunda ise yüzde 10,5'e kadar indi.

 Tüm bu engellere rağmen ban­ka CEO'ları, yılı "ortanın üstünde" bir karneyle bitirdi. Son 10 yıldır BİST'e kote bankaların solo bilan­çolarından çıkardığımız analiz de banka genel müdürlerinin bu kar­nelerini ortaya koyuyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster