Ana SayfaLeasing-FaktoringFaktoringin avantajları neler?---

Faktoringin avantajları neler?

1 / 12
Faktoringin avantajları neler?
29 Mart 2016 - 10:03 www.finansgundem.com

Şirketlerin yurtiçi ve dışı vadeli alacaklarını garanti altına alıp, nakit imkanı sağlayan faktoring sektörü, 2015 yılını 120 milyar TL'lik işlem hacmi ile kapattı. Faktoringciler ekonomik dalgalanmalara karşı "Özellikle KOBİ'ler faktoring ile tanışmalı" diyor...

Küresel durgunluk nedeniyle bugünlerde müşteri bulup mal satmak zor ama satılan malın parasını tahsil etmek daha da zor. Bu durumun küresel gelişmeler nedeniyle 2016 yılında da sürme­si bekleniyor. Dolayısıyla işletmeler bu dönemde de yaptıkları sa­tışların parasını tahsil etmede sıkıntı yaşayacaklar. Son açıklanan veriler de bu tahmin ve öngörüleri destekler durumda.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) verilerine göre, 2016'nm ilk iki ayında karşılıksız çek adedi yüzde 32 oranında artış kaydetti. An­cak tutar yüzde 9 oranında azaldı. Başka bir ifadeyle 4.4 milyar TL değerindeki 127 bin çek karşılıksız çıktı.

Yine yılın ilk iki ayında protestolu senetlerde de tehlike çanla­rı çaldı, ilk iki ayda 1.7 milyar TL değerindeki 154 bin senet pro­testo edildi. Bir önceki yıla göre senet adedinde yüzde 3 azalma yaşanmasına karşın tutarda yüzde 12'lik yükseliş yaşanması dikkat çekti, işte, tüm bu rakamlar ticari hayattaki tahsilat sıkıntısını ortaya koyuyor.

EN ÇOK KOBİ'LER KULLANIYOR

Ekonomideki bu daralma, tahmin edi­leceği gibi en fazla finansal gücü sınırlı, pazarı nispeten dar olan KOBI'leri olumsuz etkiliyor. Yeni müşteri ve pazar bulmakta zorluk çeken KOBİ'ler bir de tahsilatta zorlanınca kapıya kilit vurmak zorunda kalıyor. Bu yüz­den faktoringin en büyük müşterisi her zamanki gibi yine KO­Bİ'ler oluyor.

Finansal Kurumlar Birliği'nin açıkladığı veriler de bu durumu destekliyor. Birlik verilerine göre, sektörde toplam işlem hacmi­nin yüzde 80'ini yurtiçi işlemler, diğer deyişle yurtiçindeki satışlar oluşturuyor. Bugün yaklaşık 100 bin işletme faktoring sektörünün ürün ve hizmetlerini kullanıyor. Segment olarak bakıldığında ise bu firmaların yaklaşık yüzde 90 gibi önemli bir bölümünü KO­Bİ'ler oluşturuyor.
Kısacası, çizgileri çok net çizilmese de aslında faktoring, yurtiçi ve dışına mal satan, özellikle de açık hesap mal ticareti yapan, ya­ni malı gönderip parasını sonra tahsil eden KOBİ’ler için deyim yerindeyse biçilmiş kaftan. Yine yapılan araştırmalara göre, faktoringi en çok kullanan kesim olan KOBİ'lerin en çok kullandık­ları ürün ise faturaya bağlı çekli alacakların iskonto edilmesi. Pi­yasadaki deyişiyle çekin kırdırılması işlemi...

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster