Ana SayfaLeasing-FaktoringFaktoring 2017’de atağa geçti---

Faktoring 2017’de atağa geçti

4 / 5
Faktoring 2017’de atağa geçti
04 Aralık 2017 - 12:53 www.finansgundem.com

İHRACAT FAKTORİNGİ

Faktoringte ihracat tarafına ayrı bir parantez açmak gerekiyor. Faktoringin işlem hacminin dağılımına bakıldığında, yüzde 79’luk kısmın yurtiçi işlemlerden, yüzde 19’luk kısmın ihracat faktoringinden, yüzde 2 payın ithalat faktoringinden geldiği görülüyor. “İhracat faktoringinde dünyada lideriz ve önceliği bu alana veriyoruz” diyen FKB’den M. Çağatay Baydar, ithalat faktoringinde ise 2017 yıl sonunda 2016’ya göre iki kat büyüyecekleri tahmininde bulunuyor. Baydar, 2017’de faktoringte öngörülen yüzde 25 büyümenin ihracat faktoringinin toplam işlem hacmindeki payının 1-2 puan daha artacağı anlamına geldiğini de sözlerine ekliyor. 

"FAKTORİNG, 'TİCARETİN FİNANSMANI' ADINI ALACAK" 

FKB YKB Vekili Ve FKB Faktoring Sektör Kurulu Başkanı M. Çağatay Baydar 

İLK SIRADAYIZ: FKB’ye bağlı üç sektör içinde faktoring, İşlem hacmi açısından ilk sırada yer alıyor. 2017 sonunda üç sektörün toplam 190 milyar TL işlem hacmine ulaşmasını hedefliyor, faktoringin payının 150 milyar TL olmasını öngörüyoruz. Sektör alacakları son dönemde cirodan hızlı artıyor. Bu, faktoringin uzun vadeli işlere girdiği anlamına geliyor. Faktoringin kısa vadeli fonlama değil, ticari akışın içinde yer alan ve nakit yönetimini sağlayan bir ürün olduğu algılarda yerleşmeye başladı. 

PARA KAYBI RİSKİ: Faktoring, kısa vadeli alacaklarına bağlı olarak şirketlere garanti ve tahsilat hizmeti veriyor. Şirketler finansmana ihtiyaç duyarsa vadeli alacaklara istinaden de finansman sağlıyor. Finansörlükten önce alacakları garanti altına alarak vadede tahsil edilememe yani para kaybı riskini ortadan kaldırıyor. Ticareti finanse ediyoruz. Çünkü biz, faturaya dayalı gerçek bir ticaret varsa varız. 

ONAY BEKLİYORUZ: FKB olarak oy çokluğuyla faktoring sektörünün adının 'Ticaretin Finansmanı' olarak değişmesine karar verdik, hazırladığımız kanun taslağı önerisini BDDK’ya sunduk. Aynı öneri taslağı içinde adına 'Ticaretin Finansmanı Platformu’ da dediğimiz 'Tedarikçi Finansmanı Platformu'nun kuruluşu da yer alıyor. BDDK'nin onay vererek TBMM'ye sunmasını bekliyoruz. 

VERGİSEL HAK: Bankalara, finansman ve leasing şirketlerine verilen özel karşılıkların gider yazılmasına yönelik vergisel hakların faktoring şirketlerine verilmemesini 'ceza' olarak görüyor, anayasal haksızlık olarak değerlendiriyorum. Bu kararla aslında tüketiciler ve KOBİ'ler cezalandırılıyor. Çünkü bu durum maliyetlere doğrudan yansıyor ve 500 bin KOBİ'ye yüksek maliyetlerle hizmet veriyoruz. Kanun koyucuların ve bürokratların yaklaşık 150 milyar TL'lik işlem hacmini fonlayan faktoring sektörüne destek vermesini bekliyoruz.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster