Ana SayfaRöportajlarAli Güven’den Türkiye ve profesyonel yönetici bombaları---

Ali Güven’den Türkiye ve profesyonel yönetici bombaları

8 / 14
Ali Güven’den Türkiye ve profesyonel yönetici bombaları
16 Ocak 2017 - 08:50 www.finansgundem.com

BİZDE PATRONLAR ÇOCUKLARINI ÇOK İYİ YETİŞTİRDİLER

-Ne mezunusunuz? 

Ali Güven: ODTÜ Bilgisayar. 19 yaşımdan beri de çalışıyorum ve hep profesyonel çalıştım. Ben sana şunu söyleyeyim, problemlerin yüzde 90’ının sebebi kötü yönetim. Ve şunu sakın unutma; birinci sınıf insanlar birinci sınıf insanlarla, ikinci sınıf insanlar üçüncü sınıf insanlarla çalışır. İkincisi ikinci ile çalışmaz. Şirketine yapabileceğin en büyük iyilik, en iyi yönetici ile çalışmaktır.

Geçenlerde çok çok büyük bir Alman grubunun sahibi kadınla yemek yedik. Eşi vefat etmiş, grup 20 milyar Euro falan. Kadıncağız 80 yaşında. Dedim ki, “Şirketi siz mi yönetiyorsunuz?” “Olur mu” dedi, “25 senelik CEO’muz var, şirketi o yönetiyor.” “Çocuklarınız var mı?” diye sordum. “Var” dedi. “Ne yapıyorlar?” dedim. “Biri sınır tanımayan doktorlarda doktor, Tayland’da. Diğeri profesyonel golfçü, bir diğeri de filarmoni orkestrasında viyolonsel çalıyor” dedi. “Çocuklarımın benimle aynı ismi taşıması onların da iyi bir yönetici olmasını gerektirmez. Ben onlara bu şansı verdim ama çalışmak istemediler” dedi. Ama Almanlar da bizim geçirdiğimizi belki 50-60 yıl önce geçirdiler. Biz de geleceğiz oraya. Belki 2020’lerde biz de bu noktaya geleceğiz. Çünkü şöyle bir farklılık var. Bizde patronlar çocuklarını çok iyi yetiştirdiler. Patron çocuklarının hiç birisi hayta değil. Hepsi en iyi üniversitelerde yetiştiler, ama biraz yetki verilmeye ihtiyaçları var.

-Yani sorun çocuklarda değil, babalarında mı? O özgürlüğü vermiyorlar mı?

Ali Güven: Biri değil hiç biri vermiyor. Ama bunun faturası çok acı çıkacak Türkiye’den.

-Üçüncü kuşaktan sonra bu durum değişiyor mu?

Ali Güven: Birinci kuşaktan ikinci kuşağa geçmek en zoru, üçüncü kuşağa geçmek kolay.

-İkinci kuşak zorluğu yaşadığı, tecrübe ettiği için üçüncü kuşağa devrederken daha anlayışlı oluyor diye düşünüyorum ben.

Ali Güven: Ayrıca, patronların neden böyle davrandığının altında yatan en önemli sebep şu; belki patron bunu yapmak isteyebilir. O kadar çok kriz çıktı ki. Patron evinde oturup da benim çocuğum şirketi yönetsin diye sabredemedi. Size şunu söyleyeceğim, Türkiye’nin bugün 800 değil, 1,5 trilyon dolarlık bir ekonomiye sahip olması gerekirdi. Türkiye’nin bugün en az 5-6 tane dünya devinin sahibi olması gerekiyordu. Türkiye’nin bugün dünyanın birçok büyük firmasında birçok profesyonel yöneticisi olması gerekirdi. Çünkü Türkiye bu potansiyele sahip.

-Niye olmadı peki?

Ali Güven: Tamamen özel sektörün bazı gereken şeyleri yapmamasından kaynaklanıyor. Devlet kurumlarını hiç suçlamam. Devlet Türkiye’de her zaman en iyi işleyen örgüttür. Kim gelirse gelsin, Devlet tıkır tıkır işler.

-Hala öyle olduğunu düşünüyor musunuz?

Ali Güven: Tabii. Devleti bozamasın. Tokat’taki Devlet Malzeme Ofisi’nin prosedürü ile Diyarbakır’daki ya da Aydın’daki aynıdır. Devlet bunu kurmuş. Ama aynı standardizasyonu özel şirketler yapamadı.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • melih16 Ocak 2017 15:03

    koç hariç demişş..yapı kredinin hali ortada borsada sürüngen formatında devam ediyor..daha doğrusu geri gidiyor.

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster