Ana SayfaAraştırma4 yılda tek büyük adım atıldı ---

4 yılda tek büyük adım atıldı

4 / 4
4 yılda tek büyük adım atıldı
20 Mayıs 2013 - 09:00 www.finansgundem.com

DAHA HIZLI DAVRANILMALI

Görüş: 23 öncelik maddesinin ilk 4 maddesi, anlaşılacağı üzere, hukuksal zemine ait. Hukuksal zeminin her açıdan sağlıklı bir şekilde oluşturulması, finansal piyasaların, sağlıklı etkin ve güvenli bir yapıya kavuşmasına, dolayısıyla; gerek içeride gerekse dışarıdan ‘Türk Finansal Alemi’ne olan/olacak ilgi alakayı yükseltecektir. Bir nevi, hukuksal zemini kuvvetli bir güvenli liman kavramının içini dolduracak ve somut hale getirecektir. 4 öncelik maddesine ait detayları içeren toplamda 19 madde bulunmaktadır. İlgili hedeflerin realize olması açısından ortaya konan hedeflerin ortalaması birkaç madde hariç 2012 yılı idi. Bu süreç zarfında; ilgili 4 maddenin kapsamında ele alınabilecek Finans Mahkemeleri konusunda, henüz hukuksal gelişim tamamlanamamış dolayısıyla fiziksel gelişime start verilememiştir. İstanbul Tahkim Merkezi Kanunu’na baktığımız zaman, 25 Mart 2013 tarihinde TBMM Başkanlığı’na verildi, 2014 yılbaşına kadar fiziksel ve hukuksal açıdan kuruluşunun tamamlanması öngörüldü. Alt kırılımlarda yer alan ihtisas ve ara kadro personelinin yapılandırılması, amaca hizmet açısından son derece önem arz etmektedir; finansal piyasaların ihtiva ettiği tüm uzmanlık alanlarından, yeterli mesleki tecrübe ve her tür yeterliliklerinin belgeler ile somutlaştırılmış, finansal piyasaların bütün boyutlarına hakim, ortaya kanaat koyabilecek profillerden oluşturulması sistemin sağlıklı yapısı açısından önemlidir.

Diğer taraftan, sermaye piyasası özelinde, piyasaların, şeffaf, etkin ve sağlıklı bir yapıya kavuşması adına 6362 sayılı yeni Sermaye Piyasası Kanunu, 2013 yılı başında yürürlüğe girmiştir. Reel ekonominin gerisinde kaldığı gerekçesi ile Sermaye Piyasası Kurulu’nda yönetim değiştirilmiştir.

Öncelik maddelerinin ilk dördü alt kırılımları ile beraber ele alındığında, yeni Sermaye Piyasası Kanunu en somut ve en önemli adım olmuştur. Ek olarak yeni SPK yönetiminin, yeni kanunun ham halinin altını doldurmak amacı ile son sürat düzenlemeler ile desteklemesi önemli somut gelişmelerdir.

Özellikle Tahkim ve İhtisas mahkemeleri konusunda, işlevselliğin sağlığı açısından ihtisas personelinin yapılandırılması son derece öneme haizdir. Bu noktada biz de,  SPYD olarak tarafsızlığımızın sabit olmasından dolayı, bu konuda katkı sağlamak isteriz.

Ana hatları ile hukuksal mekanizmanın sağlıklı bir yapıya kavuşturulması amacını içeren ilk dört maddeyi ele aldığımızda yol alındığı fakat, hedeflerin realizasyonu açısından daha hızlı davranılması gerekliliği ortadadır. En hızlı inşa ile sağlıklı tesis ve işlerliğin 2015 yıllarını bulmasını beklemek yanlış olmayacaktır.

Borsa İstanbul’un, yabancı menkul kıymetlerin, ülkemizde işlem görmesi adına yaptığı yoğun çalışmalar ve yeni SP Kanunu’nda takas kavramının yeniden tanımlanması da, 4. Öncelik Maddesi’nin alt kırılımlarıdır. Her ne kadar 2012 yılı hedeflenen çalışmalar için son tarih olmuş olsa bile çalışmalar hızlı bir şekilde ele alınmaya çalışılmaktadır.

AB Müktesebatı ile uyum yaklaşımını ele alıp, ilerleyecek olursak; Yeni SP Kanunu’nun alt düzenlemeler sonrası, ortalamanın da üzerinde bir yapıya kavuşacağı kanaatindeyiz.

Sonuç olarak detaylarda boğulmadan, ilk dört öncelik maddesine ilişkin ana resmi ortaya çıkarmaya gayret ettik. Yazı dizimizde diğer ana başlıkları irdelemeye devam edeceğiz…

SÜRECEK

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • SAHTEKAR GOLDS20 Mayıs 2013 21:51

    MEMSA NIN VE GOLDS NİN DURUMU ORTADA BU BİST TEN BİR CACIK OLMAZ PATRONLARDA ŞEFFAFLIK YOK YETKİLİLER ÇANAK TUTUYOR

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster