Ana SayfaMakro Ekonomi29 sektörün cari karnesi---

29 sektörün cari karnesi

1 / 6
29 sektörün cari karnesi
04 Nisan 2018 - 12:06 www.finansgundem.com

Ülkeler gibi sektörlerin de bir cari dengesi var. Örneğin geçen yıl kimya sektörü 40,3 milyar dolar cari açık yarattı. Hazır giyim ve otomotiv gibi sektörler ise cari fazla verdi. Peki, neden? İşte yanıtlar...

Tıpkı ülkeler gibi sektörlerin de cari dengesi var. Bazı sektörler cari fazla verirken bazıları açık veriyor. Dolayısıyla ülke ekonomisinin cari karnesinde büyük bir rol oynuyorlar.

Son 10 yıldır büyümesi cari açıkla gölgelenen Türkiye ekonomisinin en fazla cari açık yaratan sektörlerinin başında ise enerji, kimya, makine, demir çelik, mücevher, ilaç, bakır, maden geliyor. 

Örneğin geçtiğimiz yılın ilk 11 aylık verilerine göre kimya sektörü 40,3 milyar dolar, ilk 10 aylık verilere göre makine sektörü 10,8 milyar dolar, demir çelik sektörü yılın tamamında 8,5 milyar dolar cari açık verdi. 

Öte yandan Türkiye’de cari fazla veren birçok sektör de var. Hazır giyim, konfeksiyon, otomotiv, inşaat malzemeleri ve mobilya bu sektörler arasında öne çıkıyor. 2017’de hazır giyim ve konfeksiyon 14 milyar 781 milyon dolarlık cari fazla verdi. Otomotiv 6,5 milyar dolar, inşaat malzemeleri de 5,9 milyar dolarlık cari fazlayla dikkat çeken sektörler oldu. 

Peki neden bazı sektörler cari açık verirken bazıları fazla veriyor? Her sektörün bu soruya farklı bir yanıtı var. Cari açıkta temel neden, ülkemizde üretilmeyen ürünlerde dışa bağımlılık olarak öne çıkıyor. Cari fazla veren sektörler ise iç ve dış pazarlarda sahip oldukları dev üretim kapasiteleri ve rekabetçi pozisyonlarıyla dikkat çekiyorlar. 

Capital 29 sektörün cari karnesini belirledi, bir anlamda Türkiye ekonomisinin üretim ve rekabet gücündeki güçlü ve zayıf yönlerini ortaya çıkarmış oldu.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster