Ana SayfaRöportajlar250 milyar dolarlık fırsat kaçtı---

250 milyar dolarlık fırsat kaçtı

5 / 8
250 milyar dolarlık fırsat kaçtı
26 Ağustos 2014 - 09:14 www.finansgundem.com

“MERKEZ BANKASI’NIN YAPTIĞI DOĞRU, FAİZLERİ BİR PUAN YUKARIDA TUTMALI”

Finansgundem.com: Merkez Bankası yönetimiyle Hükümetin faiz indirimi konusunda tartışmalı bir görünümü var. Bu tabloyu siz nasıl değerlendiriyorsunuz?  

Mehmet Yıldırım: Dünyadaki enflasyonla Türkiye’deki enflasyonun neticesi dolar 2013 yılına kadar baskılı durdu. Sonra birden 1600 liradan 2000 liraya fırladı. Dünya enflasyonu Türkiye’ye aksatmadan aktarılsaydı bu fiyata çıkmazdı. Dolar şu anda yüksek. Bugün ABD’deki enflasyon ile Türkiye’deki enflasyonu her sene birleştirmeniz gerek. Aksi takdirde birikir birikir aniden devalüasyonla karşı karşıya kalırsınız. Kendi kendinize kalkıp ekonomi programı yapıp bunu dünyadan soyutlarsanız 3-5 sene sonra açığınız ortaya çıkar. Doların patlama riski var. Bugün Türkiye’de yine yüksek enflasyon riski var. Senin enflasyonun yüzde 10 ise doları yüzde 5 enflasyon ile tutamazsın. Bence Merkez Bankası’nın yaptığı doğru. Faizleri bir puan yukarıda tutması lazım. Aksi takdirde Türkiye’ye başka sıkıntılar gelir. Senin 50-60 milyar dolar dış ticaret açığın var. Böyle bir açıkla doları yüzde 5 enflasyona göre tutman mümkün değil. Cari açık bu düzeydeyken kalkıp da faizi düşürürseniz doları dışarı çıkarırsınız. Dolar çıkarsa bu sefer yüksek bir dolar talebiyle karşı karşıya kalırsınız. Onun için yüksek faizle, dünya ortalamasının 2-3 puan üzerinde verip bazı fonları Türkiye’de tutman lazım. Merkez Bankası bunu yapıyor, bu doğru. Şimdi Hükümete paralel bir yönetim değişikliği olursa, Merkez Bankası özerkliğini kaybederse çok yanlış olur.

Hükümetin Merkez Bankası’na karışması çok yanlış. Merkez Bankası özerkliği olan, tek başına parayı yöneten bir kurum. Buna müdahale edilirse, devlet bankalarının, özel bankaların, dünya fonlarının, yatırımcıların talepleri başlar. Herkes bir şey ister. Bunun önü alınamaz. Örneğin Suud fonları çıkar der ki ‘Bana şu kadar verirseniz gelirim’. Bugün ABD’nin desteği ile Suud fonu, Katar fonu, Bahreyn fonu, Kuveyt fonu Türkiye’ye geliyor. Merkez Bankası da parayı sadece dünya merkez bankalarına yüzde 1 faizlerle yatırabiliyor. Bizim özel bankalar da sendikasyon kredisini yüzde 3-4’lerle gidip başka yabancı bankalardan alıyor. Niye Merkez Bankası vermiyor? Çünkü para başkasının. Ülkemin sıkıntısı bu. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster