Foto GaleriGündemUzmanlar yanıtladı: İlk kez gribin altına düşen korona bitiyor mu?

Uzmanlar yanıtladı: İlk kez gribin altına düşen korona bitiyor mu?

7 / 11 Uzmanlar yanıtladı: İlk kez gribin altına düşen korona bitiyor mu?
14 Mart 2022 - 10:06

“YAZ AYLARINDA TÜRKİYE’DE SALGINDA SONA GELEBİLİRİZ”

Son iki üç aya baktığımızda hem ülkemizde hem de dünyanın pek çok ülkesinde vakalarda önemli bir düşüş görülüyor. Bu sevindirici olsa da önümüzde bahar ve yaz ayları var. 2020 ve 2021'de en çok bu aylarda endişe duyuyorduk. Artık endişelenmeli miyiz?

“Omikron’un başlangıcında bahar ya da yaz aylarında sona çok yaklaşacağımızı onlarca kez söyledim. Yine aynı şekilde düşünüyorum” diyen Prof. Dr. Derya Unutmaz, “Bahar aylarında ülkemizde önemli bir düzeyde toplumsal bağışıklık oranına gelmiş olacağız, yaz aylarında da oldukça rahatlayacağız” dedi ve önemli bilgiler verdi:

“Bu durum zaten bazı ülkelerde oluşmaya başladı. Örneğin ABD ve İngiltere… Ama vaka sayılarında çok büyük bir düşüş olmayabilir. 10 binler düzeyinde kalabilir. Fakat bunların çok büyük bir çoğunluğu hafif olduğu için, artık buna pandemi demek de çok zorlaşır. Pandemi oluşması için ölüm oranın yüksek olması lazım. Bu nedenle dünya, genel olarak pandemi düzeyinden çıkıp endemik düzeye geçmiş olacak.”

Londra Üniversitesi'nden virolog Elisabetta Groppelli de "Endemiklik bu virüsün kodlarına yazılıydı" diyerek bu görüşü savunuyor. Groppelli, "Çok yakında virüsün dolaşımda olduğu, risk gruplarını koruduğumuz ancak diğer herkesin virüsü kapacağını kabul ettiği bir durumda olacağız. Bunun da karşılığı artık endemi evresindeyiz demek" diyor.

Endemik, bulaşıcı olan bir hastalığın herhangi bir etki olmadan belli bir popülasyonda varlığını sürdürebilmesi durumu olarak tanımlanıyor. Örneğin tüberküloz (verem) ülkemizde endemik olarak görülen hastalıklardan biri...

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster