Foto GaleriYaşamTürkiye'nin bitki kütüphanesi

Türkiye'nin bitki kütüphanesi

8 / 10 Türkiye'nin bitki kütüphanesi
20 Nisan 2021 - 14:41

MİLYONLARCA YILLIK ODUN VE YAPRAK FOSİLLERİ DE VAR

Bitki örneklerinin en eskisinin 1950'lere ait olduğunu dile getiren Akkemik, herbaryum bünyesinde Türkiye'de başka herhangi bir yerde olmayan fosil koleksiyonunun bulunduğunun da altını çizdi.

Akkemik, "Bizim herbaryumumuzda, Türkiye'nin başka hiçbir yerinde olmayan farklı koleksiyonlarımız var. Bir güncel, şu an yaşayan bitkilerin olduğu içinde bulunduğumuz koleksiyon, bir de fosil odun ve yaprak koleksiyonu. Onlar çok eski tabii. Buradaki bitki örneklerin çoğu, 1960'lara ait. Fosil dediğimiz olay ise, milyonlarca sene önce yaşamış ve bugüne izleri kalmış olan bitki kalıntılarıdır. Bu bitki kalıntıları yaprak olabilir, meyve olabilir, kozalak olabilir… Bu konuda doktora yapan arkadaşımız Dr. Tuncay Güner, yaklaşık 7 bin civarında örnek topladı. Yeni yeni türler tanımlandı ve ciddi bir fosil koleksiyonumuz oldu. Örneklerin büyük bir kısmı Batı Anadolu'dan toplandı. Bu koleksiyonlar bize, özellikle yaklaşık 20-22 milyon yıldan, 12-13 milyon yıl öncesine kadar Türkiye'de bulunan odunsu türlerin neler olduğuna, hatta Türkiye'nin ikliminin nasıl olduğuna dair önemli bilgiler veriyor. Bazı odun örneklerimiz, 160 milyon yıl öncesine kadar gidiyor ama yaprak örneklerimizin en eskisi, 23 milyon yıl öncesinden diyebiliriz" ifadesini kullandı.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster