Foto GaleriYaşamMilyonlarca kişiyi ilgilendiriyor: Aşı Alzheimer'a umut olur mu?

Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor: Aşı Alzheimer'a umut olur mu?

11 / 14 Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor: Aşı Alzheimer'a umut olur mu?
26 Kasım 2021 - 13:24

‘AİLE YAKINLARINI PSİKOLOJİK YARDIMA YÖNLENDİRİYORUZ’

Yukarıda sıraladığımız tüm sebeplere bakarsak, Alzheimer’ın sadece yaşayan için değil, hastanın ailesi için de çok zor bir durum olduğunu söyleyebiliriz. Mehmet Yavuz da bunu doğruluyor, “Tüm bu yaşananlar aileleri çaresiz duruma düşürüyor. Çocukları, torunları aile büyüğünün gittikçe hafızasını kaybettiğine, çocuklaşmaya ve hatta bebekleşmeye başladığına şahit oluyor. Tüm bunlar gerçekten çok acı verici oluyor” diyor ve ekliyor:

“Biz Alzheimer hastalarını tedavi ederken aile yakınlarını da gözlemliyoruz. Aileleri psikolojik yardım almaya yönlendiriyoruz. Hatta bazıları bu zorluklarla mücadele ederken doktorunun uygun görmesi halinde antidepresan kullanmaya başlıyor.”

‘MADDİ YÜKÜ DE OLDUKÇA AĞIR’

Alzheimer hastalarının yaşadığı zorluklardan ailelerinin de çok etkilendiğinin altını özenle çizen Mehmet Yavuz, bu etkilerin sadece psikolojik değil, maddi anlamda da olduğundan bahsediyor.

“Bizim ülkemizde geleneksel bir aile yapısı hakim. Bu sebepten ötürü de aileler, Alzheimer olan kişiyi bakım evine götürme fikrini genelde ‘ayıp’ olarak kabul ediyor. Bu fikri mantıklı bulanlar ise akrabalar ne der düşüncesi ile adım atamıyor. Aslında bakım evleri, Alzheimer hastalarının profesyonel şekilde bakılabileceği alanlardır” diyen Yavuz, böyle durumlarda ise maddi gücü yeterli olan ailelere bakıcı tutmalarını tavsiye ettiklerini söylüyor.

Yavuz, “Hastanın bakımını tek kişi yüklenmemeli, bu fiziksel ve psikolojik olarak çok yıpratıcı oluyor. Ancak maddi durumu yeterli olmayan aileler ne bakım evi ne de bakıcı yardımının yanından dahi geçemiyor.

Öte yandan özellikle sosyal güvencesi olmayan insanlar için ilaçlar, tedavi masrafları maddi anlamda aileleri zorluyor. Hastanın bakım masrafları da işin içine eklendiği zaman Alzheimer’ın ailelere olan maddi yükünün de en az psikolojik yükü kadar ağır olduğunu söyleyebiliriz” şeklinde konuşuyor.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster