Foto GaleriYaşamMilyonlarca kişiyi ilgilendiriyor: Aşı Alzheimer'a umut olur mu?

Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor: Aşı Alzheimer'a umut olur mu?

10 / 14 Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor: Aşı Alzheimer'a umut olur mu?
26 Kasım 2021 - 13:24

‘YAKIN GEÇMİŞ SİLİNİYOR, UZAK GEÇMİŞ NETLEŞİYOR’

“Alzheimer’da unutkanlık ise yakın geçmişi unutmak ile başlıyor. Yakın geçmiş hasta tarafından unutulurken uzak geçmiş ise daha net hatırlanmaya başlanıyor. Mesela hafıza son 20 yılı siliyor, kişi geçmişte yaşamaya başlıyor. Yaşadığı evi tanımıyor, geçmişte yaşadığı yere gitmek istiyor. En dramatik yaşananlardan biri de kişinin çocuklarını tanımayacak noktaya gelmesi oluyor. Bu da aslında uzak hafızanın netleşmesi, yakın geçmişin silinmesi nedeniyle oluyor” diyen Dr. Yavuz, yaşananları şu şekilde anlatıyor:

- Hastanın çocukları büyümüş, evlenmiş oluyor ancak kişi çocuklarının küçük yaşlarını hatırlıyor. O hallerini hatırladığı için de yanındaki büyümüş olan çocuğunu tanıyamıyor. Çocuklar “annem/babam beni tanımadı” diye çok üzülüyor.

- Mesela kişi 50 yıllık hayat arkadaşını unutuyor. Hatta özellikle kadın hastalar eşini unuttuğunda, evde gördüğü kişiyi yabancı sanıyor ve aynı evde durmak istemiyor. Eşin yaşadığı travmayı düşünebiliyor musunuz? Annesi Alzheimer olduğu ve eşini unuttuğu için babasına ayrı ev tutmak zorunda kalanlar dahi tanıyorum.

- Hijyenle ilgili durumlar da hem hasta hem de aile için çok zorlayıcı olabiliyor. Özellikle hastalığın ileriki dönemlerinde tuvalet ihtiyacının giderilmesi konusunda hasta deyim yerindeyse bir bebek gibi oluyor. Bu gibi durumlarda hastanın bezlenmesi dahi gerekebiliyor.

- Bu hastalıkta en büyük sorunlardan biri de hastaların tek başlarına evden çıkmaları ve kaybolmaları oluyor. Evde yalnız kaldığında doğalgazı açık bırakma riski yaşanıyor, ev kazası yaşama durumu olabiliyor. Bu sebeple Alzheimer hastalarının 7/24 gözlem altında olması gerekiyor.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster