Foto GaleriTeknolojiLazarus soygunu: Kuzey Kore neredeyse milyar dolarlık bir hack’i nasıl başardı?

Lazarus soygunu: Kuzey Kore neredeyse milyar dolarlık bir hack’i nasıl başardı?

16 / 20 Lazarus soygunu: Kuzey Kore neredeyse milyar dolarlık bir hack’i nasıl başardı?
22 Haziran 2021 - 09:26

Bu arada Kuzey'den kaçarak Güney Kore'ye iltica eden Hyun-seung Lee'ye göre Lazarus Grubu ile bağlantılı olarak kimliği tespit edilmiş olan Park Jin-hyok'un 10 yıl kadar yaşadığı Çin'in Dalian kentinde de benzer bir Kuzey Koreli bilgisayar programcıları grubu var.

Lee Pyongyang'da doğup büyümüş ama yıllarca Kuzey Kore hükümeti adına faaliyet gösteren güçlü bağlantılara sahip bir iş adamı olan babasıyla beraber Dalian'da da yaşamış. Aile 2014 yılında iltica edene kadar.

Sarı Deniz kıyısındaki bu liman kentinde yaklaşık 500 Kuzey Koreli'nin yaşadığını, bunlar arasında Kim Il-sung'un doğum günü gibi ulusal bayramlarda düzenlenen törenlerde tanıştığı 60'dan fazla bilgisayar programcısı genç erkek bulunduğunu anlatıyor.

Bunlardan biri Lee'yi evlerine davet etmiş. "Orada yaklaşık 20 kişi bir arada yaşıyorlardı. Her bir odayı 4 ila 6 kişi paylaşıyordu. Oturma odasını ise ofis haline getirmişler ve bilgisayarları yerleştirmişlerdi" diyor.

Burada Lee'ye, yaptıkları, aracılar üzerinden Güney Kore ve Japonya'ya satılan cep telefonu oyunlarını göstermişler. Yılda 1 milyon dolar kazandıklarını anlatmışlar.

Lee Kuzey Kore güvenlik yetkililerinin bu gençleri dikkatle takip ettiğini ama yine de görece serbest bir hayat sürebildiklerini anlatıyor.

"Sınırlı bir hayat. Ama Kuzey Kore ile kıyaslandığında çok daha fazla özgürlükleri vardı. İnternete girebiliyor bazı filmleri izleyebiliyorlardı" diyor.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster